Blauwstaart, een bijzondere najaarsgast
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 1 november 2011
Elk najaar heeft weer zijn eigen ‘krenten in de pap’. Ook dit jaar zijn er weer heel wat bijzonderheden naar ons land gewaaid. Een van die zeldzaamheden is de blauwstaart. Deze soort broedt de laatste jaren steeds westelijker, en het lijkt er op dat hij ook in Nederland steeds vaker opduikt.
Al bladerend in het vogelboek is het altijd vergapen aan al die leuke, schitterende, gekleurde vogelsoorten die eigenlijk niet in ons land voorkomen. Zo ook de blauwstaart. In zomerkleed met een grijsblauwe rug, blauwe staart en oranje flanken een schitterende vogel. Het zijn vaak bijzondere soorten die in het hoge noorden broeden en maar heel af en toe afzakken naar zuidelijke regionen en dan ook nog vaak naar andere landen dan Nederland.
Met de blauwstaart is wel iets bijzonders aan de hand. Zijn broedgebieden zijn de laatste jaren naar het westen opgerukt. Voorheen lagen de broedgebieden in de taiga’s van Rusland, maar tegenwoordig broedt hij in toenemende mate in Finland. Hij is echt aan een opmars naar het westen bezig.
Dat is ook goed terug te zien in het aantal waarnemingen in ons land. Een paar jaar geleden heeft er één bijna twee maanden rondgehangen in de duinen van Zandvoort; later vloog een exemplaar zich dood tegen een raam op de Veluwe. Vorig jaar werden er maar liefst vier gezien (of gevangen) en dit jaar staat de teller al weer op twee. Eén exemplaar werd half oktober ontdekt op Schiermonnikoog tijdens een JNM-kamp; nu hangt er al een aantal dagen een exemplaar rond in Noord-Holland. Zie Waarneming.nl voor meer informatie hierover. Het aantal waarnemingen neemt dus duidelijk toe. Is tegenwoordig is dan alles toch beter?
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Saxifraga-Henk Groenewoud