Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 44 van 46 - 452 Resultaten

Brak grasland Yersekemoer De Waal

Welk grondwaterregime is gewenst voor een optimaal beheer van de verschillende typen voedselarme venen in ons land? Welke ambities zijn, gegeven het aanwezige substraat, realistisch bij omvorming van productiebos naar natuurbos?..


Lees verder 20 augustus 2008   16 jaar oud
Wortelkluit Vijlenerbos Bijlsma

De regen van de afgelopen dagen was voor kampeerders en andere vakantiegangers geen pretje. Slechts weinigen weten echter dat het nóg erger kan. Nergens in Nederland valt zoveel regen als bij het Drielandenpunt. Ondanks (of..


Lees verder 10 augustus 2008   16 jaar oud
Natuurgras Zachte witbol Oosterbaan

In de zomertijd worden veel natuurgraslanden gemaaid. Om de grond armer aan voedingstoffen te maken, wordt het maaisel afgevoerd. Op een schrale bodem groeien immers meer verschillende soorten planten dan op een vruchtbare bodem...


Lees verder 8 augustus 2008   16 jaar oud
Spelen in het groen Koenis

Uit onderzoek van Alterra blijkt dat kinderen een gevarieerder speelgedrag vertonen in natuurlijke en avontuurlijke speelterreinen dan in de sporthal. In een natuurspeeltuin worden kinderen meer uitgedaagd tot creatief en..


Lees verder 27 juli 2008   16 jaar oud
Closeup Vliegend hert op eik, Reichswald. Foto: Robert Ketelaar, Natuurmonumenten

Alleen de naam al van dit dier spreekt tot de verbeelding, maar echt gefascineerd raak je pas als je het geluk hebt om een exemplaar van dit insect (want daarvan spreken we) tegen te komen. De komende weken bestaat daartoe een..


Lees verder 23 juli 2008   16 jaar oud
Pitrus bloei vierkant Van Delft

In weilanden, moerassen en langs waterkanten bloeit de pitrus momenteel volop. Met zijn lange, glanzende groene stengels en bruine bloemen is het een plant die veel in Nederland voorkomt. Waar pitrus eenmaal groeit wordt het voor..


Lees verder 22 juli 2008   16 jaar oud
Lindebos ondergroei Den Ouden

Het heeft dit jaar niet mee gezeten. De hagelbuien van eind juni hebben – om met de dichter Willem Kloos te spreken - veel bloemen in de knop gebroken. En de julimaand die daarop volgde was koel en nat. Maar nu, met een paar echte..


Lees verder 20 juli 2008   16 jaar oud
Worm in de knoop

De natuur in Nederland herstelt zich de laatste jaren enigszins door de gunstige effecten van eerder genomen milieumaatregelen. Zo is bijvoorbeeld de luchtverontreiniging met zwavel afgenomen waardoor de zuurgraad van de bodem in..


Lees verder 17 juli 2008   16 jaar oud
Gele Strontvlieg

Wie door weilanden en natuurgebieden wandelt komt ze regelmatig tegen: koeienvlaaien, paardenvijgen en schapenkeutels. Verse mest kan je in het voorbijgaan vaak herkennen door de wolk van vliegjes die er van opstijgt en die soms..


Lees verder 14 juli 2008   16 jaar oud
Vergraste heide Ruurlo

We kunnen er niet meer omheen: de hoge uitstoot van ammoniak is zonder twijfel slecht voor de natuur. Dat staat in een rapport van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, waarin twintig jaar onderzoek naar het effect van ammoniak-..


Lees verder 10 juli 2008   16 jaar oud

Archief