Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Pagina 4 van 8 - 80 Resultaten

Breaking glass spheres which generates sounds at a level that marine mammals use at great depth, which are then recorded from tens to hundreds of kilometers away.

Door het veranderende klimaat, wordt de wereld onder water steeds lawaaiiger. Dat blijkt uit een onderzoek van NIOZ-oceanograaf Luca Possenti en collega's. “Op sommige plaatsen zal het geluid van bijvoorbeeld schepen aan het eind..


Lees verder 16 oktober 2023   1 jaar oud
Cold water coral reef in de deep sea. The deep sea is all water deeper than 200 meters. Sunlight cannot penetrate to these depths.

Voor het eerst is het bewijs boven water gekomen dat zelfs koudwaterkoraalriffen die in de koude en donkere diepzee leven, groeien in zelforganiserende patronen. Dergelijke patroonvorming is een 'truc' die de veerkracht van..


Lees verder 15 oktober 2023   1 jaar oud
Nederlandse en Indonesische onderzoekers aan het werk in een eroderend en zinkend mangrovenbos

Langs de Aziatische kusten zijn er veel gebieden waar plattelandsgemeenschappen te maken hebben met een alarmerende stijging van de zeespiegel door bodemdaling tot wel tien centimeter per jaar. Dit zorgt voor enorme uitdagingen..


Lees verder 3 oktober 2023   1 jaar oud
3D-geprinte riffen

Met een soort van ‘lampenkappen’, die 3D geprint zijn van biologisch oplosbaar materiaal, hebben NIOZ-promovendus Daniel Varley en collega’s een succesvolle formule gevonden om oesters, mosselen en andere rifbouwers ‘een kickstart..


Lees verder 2 oktober 2023   1 jaar oud
Crabs

Een haring in de Noordzee, een krab in de Waddenzee of een anemoonvisje op een koraalrif, … biologen denken graag in individuele diersoorten die allemaal hun eigen plekje hebben in het voedselweb van verschillende ecosystemen over..


Lees verder 12 september 2023   1 jaar oud
Hanna ten Brink bij NIOZ

Hoe meer je over vis in de Waddenzee weet, hoe beter je kunt voorspellen wat er gebeurt als die zee verandert. Postdoc Hanna ten Brink werkt bij het NIOZ aan modellen die voorspellen hoe vispopulaties reageren op veranderingen in..


Lees verder 5 september 2023   1 jaar oud
Fieldwork

De verwachte toename in extreem weer zal de bodem van getijdegebieden instabieler kunnen maken. Dat blijkt uit het proefschrift waarop NIOZ-onderzoeker Zhengquan Zhou op 7 september zal promoveren aan de Universiteit Utrecht. ..


Lees verder 2 september 2023   1 jaar oud
Jon Dickson and Dorien Luttikhuis with tree reefs

Kunstmatige riffen in de Waddenzee, gemaakt van afgedankte perenbomen, zitten na ruim een jaar onder water boordevol met zeeleven. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jon Dickson van het NIOZ. “Na vier maanden zagen we al..


Lees verder 29 augustus 2023   1 jaar oud
Foraminifera

In de afgelopen 500 miljoen jaar hebben heel verschillende eencellige organismen in de oceanen op verschillende momenten en ook onder heel verschillende omstandigheden ontdekt hoe ze een ‘schelpje’ om hun ene cel kunnen bouwen...


Lees verder 23 augustus 2023   1 jaar oud
Deep sea life underground

Er is een nieuw ecosysteem ontdekt in de diepzee, in vulkanische grotten onder hydrothermale bronnen bij een goed bestudeerde onderzeese vulkaan op 2.500 meter diepte. Met behulp van een onderwaterrobot hebben wetenschappers..


Lees verder 21 augustus 2023   1 jaar oud

Archief