Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 4 van 19 - 185 Resultaten

Meer groen in en om de stad Utrecht. Gezond voor ons, verkoelend voor de stad en goed voor de biodiversiteit.

Natuur vanaf je voordeur; stad en natuur verbinden. Dat is Groene Metropool, een programma van Staatsbosbeheer, dat negen jaar geleden startte. Een symposium ter ere van het afscheid van de trekker ervan – Harry Boeschoten – laat..


Lees verder 29 januari 2024   1 jaar oud
Middelveen

Wat zijn de resultaten van bijna 10 jaar natuurontwikkeling op de oostflank van de Sallandse Heuvelrug? In 2014 en 2021 vonden natuurherstelmaatregelen plaats in verschillende gebieden van Staatsbosbeheer met grotendeels groot..


Lees verder 22 december 2023   1 jaar oud
In 1988 is de bever voor het eerst uitgezet in Nederland, nu zijn het er al meer dan 5500.

Het gaat goed met de bever in Nederland. Geweldig natuurlijk. Maar dat heeft ook een keerzijde. Doordat hij gebieden naar zijn hand kan zetten, dreigen sommige zeldzame dieren en planten te verdwijnen. Zoals de rivierprik, een..


Lees verder 8 december 2023   1 jaar oud
Na een jarenlange afwezigheid broedt de grutto weer in de Zandbraak.

Na een jarenlange afwezigheid broeden de grutto en de kievit weer in de Noord-Hollandse Zandbraak. Zo’n tien jaar geleden heeft Staatsbosbeheer dit gebied omgevormd naar natuur. Hoe staat het er nu voor? Ook goudplevieren, wulpen..


Lees verder 1 december 2023   1 jaar oud
Na verschillende maatregelen lijkt het Ulvenhoutse Bos water weer beter vast te houden.

Witte rapunzel, knikkend nagelkruid. Nooit van gehoord? Niet zo gek, want het zijn zeer zeldzame planten. In het Ulvenhoutse Bos bij Breda komen ze voor. Nog wel. Door te veel stikstof en droogte dreigen ze te verdwijnen...


Lees verder 23 november 2023   1 jaar oud
Een teveel aan stikstof leidt onder meer tot verruiging. Sommige plantensoorten gaan overwoekeren, ten koste van de andere.

De Nederlandse natuur staat onder druk door een te grote stikstofneerslag, een tekort aan water en versnippering. Daarom heeft de overheid met het programma Natuurherstel tussen 2020 en nu geld uitgetrokken om maatregelen te nemen..


Lees verder 22 november 2023   1 jaar oud
Boomfeestdag 2022

Vandaag, woensdag 15 november 2023, wordt in de gemeente Amstelveen tijdens de Nationale Boomfeestdag het startsein gegeven voor het Boomfeestdag-plantseizoen 2023-2024. In het jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat de leefomgeving..


Lees verder 15 november 2023   1 jaar oud
Ochtend in natuurgebied Binnenveld.

Op zondagmiddag 19 november 2023 gaat de film ‘Hooiland’ in première in het Heerenstraat Theater in Wageningen. 'Hooiland' is een film over de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Binnenveld. Het is de nieuwste natuurdocumentaire..


Lees verder 4 november 2023   1 jaar oud
Een jonge haagbeuk, geplant in een nieuw bos in Noord-Brabant.

De komende maanden komt er naar verwachting zo’n 250 hectare nieuw bos bij op Staatsbosbeheer-terrein. “We gaan weer veel nieuwe bomen planten en zetten in op spontane bosontwikkeling”, stelt programmadirecteur Bos & Klimaat..


Lees verder 2 november 2023   1 jaar oud
Heeft de Waddenzee rechten nodig? En wat wil het Wad eigenlijk?

Geef de natuur rechten. Zodat we gedwongen worden meer rekening te houden met de belangen van de natuur. Een gedachtegang die wereldwijd in opkomst is. Natuurfilosoof Matthijs Schouten is in principe voor. “Juridisch is het heel..


Lees verder 1 november 2023   1 jaar oud

Archief