Nationale Boomfeestdag 2023 extra feestelijk van start
StaatsbosbeheerBoomfeestdag-plantseizoen
Het Boomfeestdag-plantseizoen loopt van 15 november 2023 tot en met 20 maart 2024. Medewerkers van gemeenten, natuurorganisaties, bedrijven en scholen zetten zich in om kinderen in aanraking te brengen met de natuur. Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door groene gastlessen op scholen, excursies met de boswachter of andere leuke activiteiten in de klas, op het schoolplein en in parken en bossen.
Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten. Al 66 jaar ontdekken kinderen zo dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezonde, prettige leefomgeving. Het stimuleert hen bovendien om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur. Sinds de eerste editie van de Nationale Boomfeestdag in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant.
Opgroeien met bomen
In het jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat centraal hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in de wijken en parken en op de schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder. Het thema biedt talloze mogelijkheden voor plantactiviteiten én educatie over bomen en bossen. Leerlingen van basisscholen gaan onderzoeken waarom het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met bomen. Natuurlijk gaan de kinderen, waar mogelijk, zelf bomen planten om zo te zorgen dat ze met bomen kunnen opgroeien. Meer info en alle activiteiten vind je op Boomfeestdag.nl.
2024: Jaar van het bos
Bij het startsein van het Boomfeestdag-plantseizoen is onder andere minister Christianne van der Wal aanwezig en Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer, dat tevens moederorganisatie van Stichting Boomfeestdag is. Zij kondigen op deze Boomfeestdag samen nog meer feestelijk bomennieuws aan, namelijk dat 2024 het Jaar van het bos zal zijn. Dit initiatief markeert het 125-jarige jubileum van Staatsbosbeheer en heeft als doel de waarde van bomen en bos te benadrukken en het bewustzijn over het belang van duurzaam bosbeheer te vergroten.
Het belang van bos
Sylvo Thijsen licht toe: “Een bos is het huis van enorme rijkdom aan leven waarmee we ons verbonden voelen. Generaties boswachters zijn ons al voorgegaan in het beschermen, uitbreiden en duurzaam benutten van een heel veelzijdig stuk Nederlands landschap. Staatsbosbeheer beheert dit groene erfgoed voor nu én voor volgende generaties.”
Minister Van der Wal benadrukt het belang van bossen voor biodiversiteit, klimaat en leefbaarheid: “Van bossen wordt iedereen blij. Het is een heerlijke plek voor mensen om te ontspannen, maar bomen en bos spelen ook een belangrijke rol in het behoud van de rijkdom aan soorten bomen, planten en dieren. Én bomen slaan CO2 op. Als minister voor Natuur zie ik graag méér bomen in heel Nederland, niet alleen in natuurgebieden, maar ook in het stedelijk gebied en op het boerenland.”
Wordt vervolgd
Om het Jaar van het bos te vieren, staan bomen en bos in 2024 een jaar lang op verschillende manieren extra in de spotlights. Zo delen boswachters mooie verhalen over bomen en bos, komt er een extra feestelijke landelijke viering van de Boomfeestdag, en worden voor het publiek speciale ‘van boom tot bos-wandelroutes’ door het hele land uitgezet om vooral ook buiten van bomen en bos te genieten. Meer info volgt binnenkort op de website van Staatsbosbeheer.
Tekst: Staatsbosbeheer
Foto's: Stichting Nationale Boomfeestdag (leadfoto: Boomfeestdag 2022); Staatsbosbeheer