Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 39 van 77 - 762 Resultaten
De zomertortel is een schaarse vogel geworden in Nederland. De eerste, voorlopige kaart van de nieuwe vogelatlas laat zien dat de soort enorm achteruit is gegaan. Sinds de jaren 60 zelfs met 95 procent...

Bioloog Midas Dekkers schreef met zijn boek Rood een lofzang op roodharige vrouwen. Eén ding vergat hij te melden: dat roodkoppige mannetjes in de vogelwereld helemáál spannend zijn. Dan hebben we het over de roodmus, waarvan het..
Het aantal weidevogels in ons land gaat sinds de jaren ’90 sterk achteruit, maar voor het eerst in lange tijd is er ook hoop. De laatste vijf jaar gaat de achteruitgang minder hard en sommige soorten, zoals de grutto en tureluur,..
Hoe reageren soorten als de kwartelkoning en het porseleinhoen op de uitzonderlijk hoge waterstand van de rivieren? Vanaf zondag is met name in het oostelijke rivierengebied een groot aantal uiterwaarden ondergelopen. Naar..

De zwarte wouw, wereldwijd een van de meest verspreide roofvogelsoorten, lijkt zich eindelijk ook in Nederland als broedvogel te vestigen. Dat gaat niet van een leien dakje, want broedpogingen worden niet altijd doorgezet en..

Ook in 2013 broeden er verschillende zeearenden succesvol in Nederland. In het Lauwersmeer, Roggebotzand, de Oostvaardersplassen en de Biesbosch hebben de ‘vliegende deuren’ opnieuw een nest bezet. Er zijn in totaal minimaal zes..

Het zijn er ieder jaar meer: casarca’s die op het Eemmeer verschijnen om er in de zomermaanden te ruien. In 2012 werden er bijna 800 geteld. Vogelaars speculeren al jaren over de herkomst van de groep casarca’s, die tot nu toe een..

Het hing al in de lucht, maar de zeearend in het Lauwersmeer heeft jongen. Twee weken terug zat het vrouwtje al niet meer in broedhouding. Ze stond telkens op de nestrand in de nestkom te kijken, meestal vergezeld van haar man...

De Nationale Vogelweek is vanaf de vroege ochtend van 4 mei losgebarsten. Door het mooie lenteweer waren de vogels enorm actief en werden er veel mooie vogels gezien. Vooral de nachtegalen waren talrijk, en veel deelnemers zagen..
Na een reeks Nederlandse broedgevallen vanaf 2003 tot en met 2009, met een maximum van 12 nesten in 2007, werd er in 2010 geen nestbouw meer vastgesteld. Daarmee lijkt de heilige ibis als broedvogel weer verdwenen uit ons land...