Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 36 van 75 - 746 Resultaten

Zeldzamer wordend, maar toch jaarlijks te zien. Dat is het verhaal achter de roodkopklauwier. Een bijzonder mooie broedvogel van open, vaak in cultuur gebrachte landschappen met bomen en struiken. Hij nestelde begin twintigste..


Lees verder 20 september 2013   11 jaar oud

Grote bonte spechten blijken heel goed in nestkasten te broeden. Sinds een aantal jaar controleert de nestkastenwerkgroep van de Vogelwacht Uden per jaar vier tot vijf succesvolle grote bonte spechtenlegsels in zelfgemaakte..


Lees verder 13 september 2013   11 jaar oud
Steenuil
Menno Hornman, Sovon Vogelonderzoek Nederland

Steenuilen begonnen dit jaar in heel Nederland vaak een week tot tien dagen later dan normaal met het leggen van hun eieren. Ook was de grootte van de legsels gemiddeld kleiner dan andere jaren. Dat heeft in een aantal gebieden..


Lees verder 6 september 2013   11 jaar oud
Eén van de 575 wespendieven die op 26 augustus 2013 over Koningsbosch trokken

Massale trek van wespendieven is een zeldzaam fenomeen in Nederland. Als het zich al voordoet, zijn de kansen erop rond half mei nog het grootst. Maar ook in het najaar passeert zo heel nu en dan een ware trekgolf. Dat was dit..


Lees verder 30 augustus 2013   11 jaar oud
Gierzwaluw. Apus apus. Ooijpolder, Nijmegen. 1 mei 2008

Fenologie is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Voorbeelden van onderzochte verschijnselen zijn de tijdstippen waarop trekvogels terugkomen, de eerste bladeren aan bomen komen en de eerste vlinders..


Lees verder 23 augustus 2013   11 jaar oud
Mannetje van de Grauwe Klauwier op jacht naar grote insecten

Na jaren van afwezigheid heeft er dit jaar weer een paartje grauwe klauwieren gebroed in natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant. Een kroon op het werk voor de inrichtingsmaatregelen die in dit gebied zijn genomen in het kader..


Lees verder 16 augustus 2013   11 jaar oud
Nachtegaal

Deze week bracht de European Bird Census Council (EBCC) een nieuw overzicht van de trends van 163 algemene broedvogels uit. Van sperwer tot en met kievit is in kaart gebracht of de soort in Europa afneemt, stabiel blijft of..


Lees verder 9 augustus 2013   11 jaar oud
Gelochelidon nilotica. Lachstern

Lachsterns zijn buitenbeentjes. Anders dan de meeste sterns hebben ze een meeuwachtig uiterlijk en gedragen ze zich ook zo. In juli en augustus zijn er enkele tientallen exemplaren in het noorden van Nederland te zien. Ze slapen..


Lees verder 3 augustus 2013   11 jaar oud
slechtvalk

Honderden vrijwilligers tellen van 2012 tot en met 2015 de vogels in heel Nederland. Op www.vogelatlas.nl (onder Resultaten) kan iedereen de eerste, voorlopige* kaartbeelden bekijken. Deze kaartbeelden worden dagelijks bijgewerkt..


Lees verder 30 juli 2013   11 jaar oud
Zwarte ooievaar

Half juli druppelen er alweer wat zwarte ooievaars binnen en in augustus zullen ze weer op allerlei plekken in ons land te zien zijn. Pleisteraars bezoeken vooral hoogveengebieden en grootschalig boerenland, overtrekkende vogels..


Lees verder 26 juli 2013   11 jaar oud

Archief