Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 33 van 77 - 762 Resultaten

Zeven jonge draaihalzen in een nestkast

In ons land zien we draaihalzen vrijwel alleen nog in de trektijd. Dan verkassen Noord-Europese broedvogels naar Afrika en terug. Nestvondsten in Nederland zijn tegenwoordig zeldzaam. Maar in 2014 werden er weer enkele gemeld...


Lees verder 22 augustus 2014   10 jaar oud
middelste bonte specht - 3/3/2011

De drie soorten bonte spechten nemen toe in Nederland. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het atlasproject van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De kleine, middelste en grote bonte specht verspreiden zich verder over Nederland..


Lees verder 15 augustus 2014   10 jaar oud
Volwassen Geelpootmeeuw - 22 juli 2014

Gele poten, een leigrijze mantel en een hoekige kop met een forse snavel. Het profiel van een volwassen geelpootmeeuw, zoals je die nu vrij gemakkelijk kunt tegenkomen langs met name de grote rivieren. In de zomermaanden pieken de..


Lees verder 8 augustus 2014   10 jaar oud
Een computerprogramma telde het aantal spreeuwen op deze foto: minstens 18.800.

19.000 spreeuwen op één foto. Het kan je zomaar lukken in het najaar. In het Jaar van de Spreeuw organiseren Sovon en Vogelbescherming een fotowedstrijd met als thema spreeuwenwolken. Fotografeer tussen 1 augustus en 1 november..


Lees verder 1 augustus 2014   10 jaar oud

Luidruchtige parkieten die zomaar ineens aan je vetbol hangen. Iedereen in de Randstad kent ze wel: halsbandparkieten. Deze exotische vogels hebben de gewoonte om ’s avonds naar hun gezamenlijke slaapplaats te vliegen. Sovon..


Lees verder 25 juli 2014   10 jaar oud
Jonge spreeuwen

In het Jaar van de Spreeuw is onder andere speciale aandacht besteed aan de broedprestaties van deze in aantal afnemende soort. Vroege broedsels en een forse golf tweede legsels waren de opvallendste kenmerken van broedseizoen..


Lees verder 18 juli 2014   10 jaar oud
Boerenzwaluw

Insectenetende vogels, zoals spreeuw en boerenzaluw gaan sterker achteruit in gebieden met hoge concentraties van de neonicotinoïde imidacloprid in het oppervlaktewater. Dit blijkt uit een analyse van gedetailleerde gegevens over..


Lees verder 9 juli 2014   10 jaar oud

De opmars van de zeearend in Nederland zet langzaam maar gestaag door. In 2014 kwamen er 5 paartjes tot broeden in ons land. Vorig jaar waren dat er nog 4. Niet allemaal waren ze fortuinlijk, twee broedsels mislukten...


Lees verder 4 juli 2014   10 jaar oud

In de afgelopen week zijn er jonge witvleugelsterns én witwangsterns uit het ei gekropen in het Zuidlaardermeergebied. Voor beide soorten geldt dat dit de enige broedkolonie van Nederland is. De witwangstern vestigde zich in 2012..


Lees verder 27 juni 2014   10 jaar oud

Kun je visdieven die op daken broeden met een drone tellen, of moet je toch het dak op? Voor dit dilemma stond Jan Schoppers van Sovon twee weken geleden. Pakweg 9 procent van de visdieven in ons land broedt op daken van..


Lees verder 20 juni 2014   10 jaar oud

Archief