Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 33 van 72 - 717 Resultaten

Nimf wants Rhadbomiris striatellus zuigt eikenprocessierups uit

Nimfen van de wants Rhadbomiris striatellus blijken eikenprocessierupsen te eten. Dit ontdekte insectendeskundige Silvia Hellingman dit voorjaar in Drenthe. Eerder identificeerde Hellingman de larven van gaasvliegen en het..


Lees verder 18 mei 2012   12 jaar oud
Bloei grassen

De afgelopen twee maanden zijn er door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis tachtig procent minder berkenpollen geteld in vergelijking met normaal en met vorig jaar. Uit meldingen van..


Lees verder 11 mei 2012   12 jaar oud
Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Ondanks de vrij koude april loopt de ontwikkeling van planten toch nog gemiddeld een week voor op schema. De drie weken voorsprong die door de zeer warme maart was opgebouwd is hiermee sterk terug gebracht, maar dus nog niet..


Lees verder 6 mei 2012   12 jaar oud
Larve van tweestippelig lieveheersbeestje eet eikenprocessierupsen

Het lijstje met bekende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups is weer langer geworden. De larve van het tweestippelig lieveheersbeestje blijkt de rupsen lekker te vinden...


Lees verder 29 april 2012   12 jaar oud
Verwachting van Tekenactiviteit over 10 dagen.

Met het stijgen van de temperatuur de komende tien dagen zal de tekenactiviteit toenemen en in grote delen van het land een hoog tot zeer hoog niveau bereiken. Het hoogste niveau wordt het eerst bereikt in het zuidoosten van..


Lees verder 23 april 2012   12 jaar oud
Eenstijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Na de zeer warme maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op normaal. De koude start van april zorgt er voor dat de voorsprong geleidelijk terugloopt. Eind april en begin mei liggen we naar..


Lees verder 15 april 2012   12 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

De Pollenplanner geeft aan dat in het zuidelijke deel van Nederland de berkenbomen volop kunnen bloeien, maar door de huidige frisse temperatuur en het regenachtige weer worden nog niet echt hoge pollenconcentraties in de lucht..


Lees verder 13 april 2012   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen uit eipakketjes (www.kuppen-bomen.nl)

In het zuiden van Limburg zijn op 5 april de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen. Ongeveer tien dagen eerder dan normaal, door de zeer warme maart. De snelheid van ontwikkeling ligt nu wel lager door de relatief lage..


Lees verder 10 april 2012   12 jaar oud

Het gezegde ‘In mei leggen alle vogels een ei’ kan officieel de prullenbak in. Onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat voor vijfendertig broedvogelsoorten laat zien wanneer ze hun eerste ei leggen. Veel koolmezen,..


Lees verder 1 april 2012   12 jaar oud
Deel logo Tekenradar

Voordat mensen de natuur ingaan, kunnen ze vanaf nu op de website Tekenradar.nl kijken wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is..


Lees verder 28 maart 2012   12 jaar oud

Archief