Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Plantenbloei ondanks koude april nog week eerder dan normaal

De Natuurkalender
6-MEI-2012 - Ondanks de vrij koude april loopt de ontwikkeling van planten toch nog gemiddeld een week voor op schema. De drie weken voorsprong die door de zeer warme maart was opgebouwd is hiermee sterk terug gebracht, maar dus nog niet helemaal weggewerkt. Ten opzichte van het voorjaar vorig jaar loopt de ontwikkeling inmiddels anderhalve week achter.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Ondanks de vrij koude april loopt de ontwikkeling van planten toch nog gemiddeld een week voor op schema. De drie weken voorsprong die door de zeer warme maart was opgebouwd is hiermee sterk terug gebracht, maar dus nog niet helemaal weggewerkt. Ten opzichte van het voorjaar vorig jaar loopt de ontwikkeling inmiddels anderhalve week achter.

Gewone margriet, (foto: Paul Busselen, KU Leuven)De afgelopen twee weken is Nederland flink groener geworden met de bladontplooiing van de zomereiken, beuken en berken. Naast eerste meldingen van bladontplooiing worden momenteel op Natuurkalender.nl meldingen gedaan van onder andere de eerste bloeiende gewone margrieten, paarse seringen, wilde lijsterbessen, brem en gewone vlier.

De ontwikkeling van de planten ging voor het gevoel tergend langzaam. Het KNMI karakteriseerde april dan ook als een vrij koude, sombere en natte maand. De gemiddelde temperatuur is op 8,4 graden Celsius uitgekomen, 0,8 Bloei gewone vlier (foto: Kku, Wikipedia)graden lager dan normaal en maar een tiende graad hoger dan de zeer warme maart. Aan het einde van maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op het normale schema (gemiddelde uit de periode 1940 tot 1968). De koude april heeft de voorsprong niet helemaal weg kunnen werken. Gemiddeld loopt de ontwikkeling toch nog een week voor op normaal.

In vergelijking met vorig jaar is de natuur anderhalve week later en loopt de achterstand momenteel snel verder op. Wilde lijsterbes en meidoorn komen dit jaar zelfs twee tot drie weken later in bloei dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met de record warme april van vorig jaar. De gemiddelde temperatuur kwam toen net geen vier graden hoger dan normaal uit. Als we naar de tiendaagse weersverwachting kijken ziet het er voorlopig niet naar uit dat we de achterstand op vorig jaar snel zullen gaan inlopen.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Paul Busselen, KU Leuven en Kku, Wikipedia