Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 31 van 41 - 410 Resultaten

De muurhooiwagen was een zeer algemene soort in ons land. Door de komst van een zuidelijke nieuwkomer, de rode hooiwagen, kreeg hij echter te maken met een geduchte concurrent. De muurhooiwagen is daardoor weggevaagd uit grote..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud
Behaarde bosmieren

Rode bosmieren zijn de bouwers van de welbekende koepelnesten. Deze nesten kunnen decennialang op dezelfde plek voorkomen en vele honderdduizenden mieren herbergen. De mieren en hun nesten zijn tot nu toe beschermd door de Flora-..


Lees verder 17 oktober 2016   8 jaar oud
Zandhommel koningin op rode klaver

Tijdens de 1000-soortendag op 17 en 18 september werd een nieuwe populatie van de zandhommel ontdekt op de Korendijkse slikken. Deze bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor, maar is in de tweede helft..


Lees verder 28 september 2016   8 jaar oud
Het kleurrijke vrouwtje van de gevlekte zilvervlekbreedvoet (Callomyia speciosa) .

Het wordt herfst. De laatste zwaluw is gevlogen en weldra klinkt de ijle roep van de koperwiek. Voor insectenliefhebbers is het seizoen voorbij. Hoewel? Wat loopt daar zo snel over dat blaadje? Een klein vliegje met prachtige..


Lees verder 19 september 2016   8 jaar oud
Walnootboorvlieg Rhagoletis completa

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..


Lees verder 19 augustus 2016   8 jaar oud

Tijdens een onderzoek naar de fauna van dood hout in de provincie Noord-Brabant is de gladde slankmier gevonden op Landgoed Valkenhorst. Deze mier is zeer zeldzaam in ons land en laat de waarde van dood hout voor fauna zien...


Lees verder 25 juli 2016   8 jaar oud
Amazonemier met geroofde renmierpop

De amazonemier is een slaafhoudende soort die andere mierensoorten gebruikt om het werk voor de kolonie te doen. Vroeger had de amazonemier een ruime verspreiding in de zuidelijke helft van ons land, al was ze altijd zeldzaam. Op..


Lees verder 18 juli 2016   8 jaar oud

In 2015 werd in het Vlaams-Nederlandse natuurgebied het Merkske een zeer succesvolle 1000-soortendag gehouden. De gegevens van de inventarisaties en determinaties zijn nu bij elkaar gebracht in een lijvig rapport. Met 3389 soorten..


Lees verder 20 juni 2016   8 jaar oud
eenmalig gebruik Mannetje vliegend hert, te herkennen aan het formaat en de geweivormige kaken

Een ontmoeting met het vliegend hert vergeet je niet snel. Het mannetje kan zo’n 8 centimeter groot worden met opvallende gewei-vormige kaken. Het vliegend hert is zeldzaam in Nederland en is in Europa wettelijk beschermd. De..


Lees verder 16 juni 2016   8 jaar oud
Werkster van het mediterraan draaigatje

In Wageningen is een grote kolonie aangetroffen van het mediterraan draaigatje, een soort die nog niet eerder in ons land was gezien. De mier is daar erg succesvol, heeft invloed op andere soorten en veroorzaakt overlast bij..


Lees verder 30 mei 2016   8 jaar oud

Archief