Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 31 van 48 - 477 Resultaten

Purperslakken zijn zeer gevoelig voor de gifstof TBT

Na een afwezigheid van ruim 20 jaar zijn in de zomer van 2014 weer Purperslakken in de monding van de Westerschelde aangetroffen. Omstreeks 1980 ging de populatie Purperslakken op de Nederlandse kust sterk achteruit. Vanaf 1991..


Lees verder 9 november 2014   10 jaar oud
Rode Kieuwdraadjesworm, Oosterschelde, 2014

Onlangs is er een nieuwe Nederlandse mariene wormensoort ontdekt. Sportduikers vonden in de centrale Oosterschelde de Rode kieuwdraadjesworm en publiceerden hierover in ‘Het Zeepaard’, het tweemaandelijks tijdschrift van de..


Lees verder 26 oktober 2014   10 jaar oud
De Verborgen vlokslak, een nieuwe en daarmee de 58ste soort Zeenaaktslak in de Nederlandse kustwateren

Deze zomer hebben sportduikers in de Oosterschelde een nieuwe en daarmee de 58ste Nederlandse soort zeenaaktslak aangetroffen. Het betreft Aeolidiella sanguinea, waarvoor hier als Nederlandse naam 'Verborgen vlokslak” wordt..


Lees verder 12 oktober 2014   10 jaar oud
Gektaagde vlokslak zet opmars in Oosterschelde voort

De Gekraagde vlokslak werd voor het eerst in het late najaar van 2012 op de Nederlandse kust aangetroffen. Sindsdien was het een zeldzame zeenaaktslak. Er werd slechts een klein aantal exemplaren in de meest westelijke..


Lees verder 28 september 2014   10 jaar oud
Hemelsblauwe knotsslak van 2-3 meter diepte op Noordzeestrand van Walcheren, 2014

Recent zijn op er op het Noordzeestrand van Walcheren vele tientallen Hemelsblauwe knotsslakken, een schitterend mooie zeenaaktslak, ontdekt. Daarvoor waren er tot nu toe slechts een paar exemplaren aangetroffen in de..


Lees verder 14 september 2014   10 jaar oud
Eerste autochtone waarneming van de Gedoornde zeespin op de Nederlandse kust

De Nederlandse faunalijst is weer een zeediertje rijker: een zeespin met de wetenschappelijke naam Endeis spinosa. Het is een soort die op veel plaatsen algemeen op de Noordwest-Europese kust voorkomt en in het verleden al een..


Lees verder 31 augustus 2014   10 jaar oud
De eerste waarnemingen van Lysianassa ceratina op de Nederlandse kust

In het tweemaandelijks tijdschrift van de Strandwerkgroep “het Zeepaard” van april 2014 is door Marco Faasse en anderen een artikel gepubliceerd over de eerste waarnemingen van de vlokreeft Lysianassa ceratina op de Nederlandse..


Lees verder 17 augustus 2014   10 jaar oud
Ook in 2014 zijn weer talloze zeedieren in de 'Death Zone'' van het Grevelingenmeer omgekomen als gevolg van de Spronglaag

In het voorjaar, bij de stijging van de watertemperatuur in het Grevelingenmeer, ontstaan er twee horizontaal gestapelde waterlagen met verschillende watertemperatuur. De scheiding tussen de twee waterlagen noemen we de..


Lees verder 3 augustus 2014   10 jaar oud
De Trage kroonslak is in 2013 voor het vijfde jaar sinds 1998 door sportduikers in de Oosterschelde  aangetroffen

De Trage kroonslak is in 1997 en 1998 voor het eerst in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In beide jaren zijn in totaal slechts drie exemplaren van deze zeenaaktslak in de westelijke Oosterschelde waargenomen. Pas 13 jaar..


Lees verder 20 juli 2014   10 jaar oud
Een sterk uitvergrote foto van een vrouwelijk exemplaar van een Zeenijntje op de huid van een Kleine vlokslak

Op de Nederlandse zeenaaktslakken worden regelmatig infecties met parasitaire roeipootkreeftjes Copepoda aangetroffen. Bijna altijd wordt bij geïnfecteerde Nederlandse zeenaaktslakken slechts één van drie soorten parasieten..


Lees verder 6 juli 2014   10 jaar oud

Archief