Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 3 van 72 - 720 Resultaten

Grote vossenstaart, gras bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het vanaf woensdag weer (vrij) warm en..


Lees verder 31 mei 2022   2 jaar oud
Frater Willibrordus Prijs Fenolijn

Met een beschrijving van een late koekoek en een stel baltsende witte kwikstaarten heeft Mirjam Wiskerke de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1...


Lees verder 15 mei 2022   2 jaar oud
Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   2 jaar oud
Kropaar in bloei gras

Deze week zijn de eerste grassoorten tot bloei gekomen en daarmee is het graspollenseizoen begonnen. Komende tijd blijft het overwegend droog, waardoor mensen met een graspollenallergie steeds meer overlast kunnen ervaren. Ook..


Lees verder 23 april 2022   2 jaar oud
Wilde lijsterbes begin bladontplooiing

De astronomische lente is nog maar net begonnen en nu al beginnen de witte paardenkastanjes, berken, wilde lijsterbessen, appels en peren met hun bladontplooiing. Door de hoge temperaturen dient het frisse lentegroen zich zo’n..


Lees verder 24 maart 2022   3 jaar oud
Begin bloei berk op 22 maart 2022 in Ede

Door het zonnige en warme lenteweer van deze week komen berken in ons land tot bloei. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een berkenpollenallergie. Doordat voorlopig geen regen..


Lees verder 24 maart 2022   3 jaar oud
Gele krokus

Bloeiende sleedoorn, gewoon speenkruid, en al groen wordende struiken. Door de aanhoudende zeer hoge wintertemperaturen doet de natuur al alsof het maart is. De ontwikkeling in de natuur ligt momenteel ruim drie weken voor op wat..


Lees verder 13 februari 2022   3 jaar oud
Waterdiertjes vangen GLOBE-leerlingen

Op 10 februari start de GLOBE Voorjaarscampagne. Leerlingen van middelbare scholen onderzoeken samen met wetenschappers van Wageningen University en het RIVM de waterkwaliteit in stadsvijvers door waterdiertjes te vangen. Ze maken..


Lees verder 5 februari 2022   3 jaar oud
Afbeelding in wandeldagboek Jac. P. Thijsse Nu ga ik er eens op uit

Jac. P. Thijsse is een van de grondleggers van de natuurbescherming in Nederland. Zijn recent gepubliceerde wandeldagboeken uit de periode 1884 – 1898 geven een uniek inkijkje in de wijze waarop hij naar de natuur keek. De vele..


Lees verder 29 december 2021   3 jaar oud
Hazelaar in bloei op maandag 19 december 2021 in Ede

Hoewel het winter is, dient het eerste allergene pollen zich alweer aan. Door de warme herfst en december bloeien de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen al. Het past in een trend van vervroeging van het hooikoortsseizoen..


Lees verder 22 december 2021   3 jaar oud

Archief