Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 28 van 72 - 717 Resultaten

Foto Bosanemoon Arnold van Vliet

De ontwikkeling van planten is door de kou in de afgelopen weken verder vertraagd. De natuur ligt nu gemiddeld drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar. In vergelijking met de gemiddelde ontwikkeling..


Lees verder 7 april 2013   11 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, mannetje

De insecticiden die verantwoordelijk worden gehouden voor de bijensterfte blijken ook sterfte bij vogels te veroorzaken. In ons land wordt op grote schaal gebruik gemaakt van dit gif. Heel jammer dat een voorstel van de Europese..


Lees verder 31 maart 2013   11 jaar oud
speenkruid

Vandaag begint officieel de lente, maar wat het weer betreft laat het voorjaar nog even op zich wachten. En als het weer niet opschiet doet de natuur dat ook niet. De ontwikkeling van de voorjaarsplanten ligt bijna twee weken..


Lees verder 20 maart 2013   11 jaar oud
CCA-SA licentie

Na temperaturen van +18 graden Celsius in de eerste week van maart zakte de temperatuur in de afgelopen week tot -13 graden. Het is te verwachten dat er net als vorig jaar veel vorstschade op zal treden bij vooral de tuinplanten...


Lees verder 16 maart 2013   11 jaar oud
Paardenkastanjeblad

Het jaar 2012 had een lang groeiseizoen. De voorlente begon extreem vroeg door de zeer warme start van de winter 2011/2012 maar kwam tot stilstand door de intense vorst in februari. Na een zeer warme maart liep de lente drie weken..


Lees verder 10 maart 2013   11 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht..


Lees verder 7 maart 2013   11 jaar oud
De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Met het flink oplopen van de temperatuur de komende dagen worden ook teken weer actief. Het tekenactiviteitsniveau zal in grote delen van het hele land oplopen en in het zuidoosten van het land naar het einde van de week de..


Lees verder 4 maart 2013   11 jaar oud
Deel logo Tekenradar

In 2012 zijn ruim 7000 tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl en meer dan 3500 teken opgestuurd naar het RIVM. De werving van deelnemers voor het onderzoek naar hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet leidt tot (ernstige)..


Lees verder 24 februari 2013   11 jaar oud
Links vrouwtje Drosophila suzukii – rechts mannetje met de typische vlekken op de vleugels

In 2012 is de Aziatische fruitvlieg op diverse locaties in Nederland aangetroffen. Deze fruitvlieg is zeer schadelijk omdat hij allerlei soorten fruit en bessen aan kan tasten als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. Ze kunnen in..


Lees verder 18 februari 2013   11 jaar oud
Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Zo hier en daar, en dan vooral in het zuiden van Nederland, wordt de gele kornoelje al in bloei gezien. De Natuurkalender verwacht dat gele kornoelje gemiddeld op 28 februari voor het eerst in bloei wordt gezien. Gele kornoelje..


Lees verder 17 februari 2013   11 jaar oud

Archief