Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 24 van 76 - 754 Resultaten

Gladde slang

De landelijk bedreigde gladde slang is moeilijk waar te nemen en inventarisatie vereist ervaring en specifieke weersomstandigheden. De soort heeft in Nederland een zwaartepunt qua verspreiding op de Veluwse heideterreinen. Hoewel..


Lees verder 1 augustus 2018   6 jaar oud

De extreme droogte van de afgelopen weken heeft grote invloed op diverse plantengemeenschappen. Daar waar landplanten het veelal moeilijk hebben met de aanhoudende droogte, onttrekken water- en oeverplanten zich deels aan de..


Lees verder 29 juli 2018   6 jaar oud
Droogval beken vissterfte

Uit verschillende delen van Nederland komen meldingen binnen van droogvallende wateren en vissterfte. Op de hogere zandgronden van onder andere de Veluwe, Achterhoek en Noord-Brabant dreigen steeds meer beken droog te vallen,..


Lees verder 19 juli 2018   6 jaar oud
Glasaal en driedoorn

De Europese aal is internationaal een ernstig bedreigde diersoort. Sinds 2000 schommelt de intrek in de Noordzeeregio rond de 1,5% ten opzichte van de jaren ’60 en ‘70. In 2014 was er een lichte verhoging naar zo’n 4%. Helaas..


Lees verder 18 juli 2018   6 jaar oud
Russische rattenslang

In 1994 is de Russische rattenslang in Eelde geïntroduceerd. De soort heeft standgehouden en zich succesvol voortgeplant. Uitgebreid onderzoek naar de verspreiding van de soort in Eelde en omgeving is in 2016 uitgevoerd. Tot dan..


Lees verder 11 juli 2018   6 jaar oud
Jonge rugstreeppad

Het voorjaar van 2018 was uitzonderlijk warm en dit heeft een groot effect op amfibieën. Koorperiodes en eiafzetperiodes van ‘vroege’ en ‘late’ soorten overlapten elkaar, en larven ontwikkelden zich door de hoge temperaturen snel...


Lees verder 7 juli 2018   6 jaar oud
Natuurvriendelijke oevers

Tijdens visonderzoek in de kop van Noord-Holland kwam dit voorjaar een hele grote verrassing boven water: een monster roofblei! Deze uitheemse karperachtige geeft de voorkeur aan stromend water en komt in Nederland voornamelijk in..


Lees verder 4 juli 2018   6 jaar oud
Kamsalamanders

De kamsalamander kent een betrekkelijk ruime verspreiding in Nederland. Behalve in Flevoland en Groningen komt de soort in alle provincies voor. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Zuid-Hollandse kamsalamanders. Hier zijn..


Lees verder 20 juni 2018   6 jaar oud
levendbarende hagedis

In Nederland kennen we vier verschillende soorten hagedissen: hazelworm, zandhagedis, levendbarende hagedis en muurhagedis. Het onderscheid tussen de vaak samen voorkomende zandhagedis en levendbarende hagedis is het lastigst...


Lees verder 6 juni 2018   6 jaar oud
Zegenvissen in de Delta

Tijdens de Week van Ons Water hebben vrijwilligers en belangstellenden in heel Nederland vissen geteld. In de Deltawateren gebeurde dit met een groot sleepnet, een ‘zegen’. De inspanningen zijn beloond, we telden maar liefst drie..


Lees verder 23 mei 2018   6 jaar oud

Archief