Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 24 van 75 - 744 Resultaten

Vanellus vanellus. Kievit

Het gaat niet goed met één van de bekendste weidevogels, de kievit. Vanaf halverwege de jaren 90 neemt het aantal kieviten snel af. Waarschijnlijk overleven te weinig jonge kieviten de eerste weken. Reden voor Vogelbescherming..


Lees verder 1 januari 2016   8 jaar oud
Smienten

Net als de wilde eend is de smient een van de meest algemene watervogels in Nederland. Zoals bij andere graseters namen de aantallen smienten tientallen jaren toe. Maar sinds 2002 is hij duidelijk op z'n retour. Oorzaak:..


Lees verder 25 december 2015   8 jaar oud
Corvus cornix. Bonte kraai

Bonte kraaien. Ze zijn tegenwoordig een zeldzame verschijning in het Nederlandse winterlandschap, maar dat is niet altijd zo geweest. Een dikke halve eeuw geleden overwinterden ze misschien nog met honderdduizenden in ons land. Nu..


Lees verder 18 december 2015   8 jaar oud
Turdus pilaris. Kramsvogel

Het lijkt erop dat we in Nederland in de winter steeds minder vogels uit het hoge noorden van Europa zien. Dat geldt niet alleen voor watervogels, waarvoor dit fenomeen al bekend is, maar ook voor gewone soorten als kramsvogel en..


Lees verder 11 december 2015   8 jaar oud
(uitsnede uit origineel) Familie kolganzen. De jongen zijn goed herkenbaar aan het ontbreken van de zwarte vlekken op de buik en het wat 'smoezelige' verenkleed. Let op de gevlekte flanken en de puntige veren op rug en bovenvleugel. In de eerste maanden van de winter ontbreekt ook de kenmerkende witte kol

De meeste kolganzen zijn dit najaar zonder jongen uit de Russische toendra teruggekeerd. Families die wel succesvol waren hebben doorgaans maar 1 jong, zo blijkt uit tellingen in groepen ganzen in Nederland en het grensgebied met..


Lees verder 4 december 2015   8 jaar oud
Grauwe Kiekendief wordt vrijgelaten met GPS-logger.

Raymond Klaassen (1977) heeft op de Landelijke Dag van Sovon de Herman Klompprijs uitgereikt gekregen. Deze prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt aan een vogelonderzoeker die zowel wetenschappelijk als privé een grote..


Lees verder 28 november 2015   8 jaar oud
Dagpauwoog in gras

In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht..


Lees verder 26 november 2015   8 jaar oud
Casmerodius albus. Grote zilverreiger

Eén van de soorten die tegenwoordig nauwlettend wordt gevolgd is de grote zilverreiger. Na de afgelopen recordwinter is het spannend om te zien of er dit winterseizoen weer zoveel witte reigers geteld worden. De beste manier om de..


Lees verder 20 november 2015   8 jaar oud
Watervogeltelling

‘Vogels tellen, dat lijkt me best lastig. Al die geluiden! En zo’n grote groep?’ Dan zeggen we bij Sovon: iedereen kan het leren. Het best gaat dat buiten, in het veld, onder begeleiding van een ervaren vogelaar. Daarnaast kunt je..


Lees verder 13 november 2015   8 jaar oud
Kleine rietgans

Wie kleine rietgans zegt, zegt Zuidwest-Fryslân. Traditioneel één van de belangrijkste regio's voor deze soort in Europa. En zelfs een toeristische trekpleister voor vogelaars van over de grens. Half oktober werden er nog geen..


Lees verder 6 november 2015   8 jaar oud

Archief