Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 24 van 77 - 762 Resultaten

Numenius phaeopus. Regenwulp

De regenwulp is kleiner dan de wulp en heeft kortere poten en een dunnere, kortere snavel. Daarnaast is de wenkbrauwstreep opvallend. Niet te missen is het mekkerende ‘bi-bi-bi-bi’ geluid van overtrekkende regenwulpen. De..


Lees verder 22 april 2016   8 jaar oud
Parus major. Koolmees

Worden de legsels van koolmees en pimpelmees dit jaar nog kleiner? Het broedseizoen 2015 gaf recordkleine legsels te zien. Dit bleek uit een controle van 17.000 nestkasten. Het bestendigde een tendens die al een paar jaar aan de..


Lees verder 15 april 2016   9 jaar oud
Sijs

Op een gemiddelde winterse middag worden maar een paar honderd sijzen geteld tussen de elzensingels in de Noardlike Fryske Wâlden, vertelt ecoloog Ernst Oosterveld. Maar op zaterdag 5 maart waren het er duizenden die in golven..


Lees verder 8 april 2016   9 jaar oud
Bijeneter

Van sommige soorten vogels wordt verwacht dat ze achteruit gaan door effecten van klimaatveranderingen, en andere soorten juist vooruit. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze patronen daadwerkelijk plaatsvinden en goed..


Lees verder 1 april 2016   9 jaar oud
Spreeuwen over De Vulkaan (Den Haag)

Trektellen, het vanaf een vast punt tellen van overtrekkende vogels, is populair onder vogelaars. En dat is terecht, want het is vaak indrukwekkend en spannend. Het kan zomaar gebeuren dat de trek losbarst, al moet je altijd..


Lees verder 25 maart 2016   9 jaar oud
kievit pul net uit het ei, 16 juni 2006

Op 9 maart vonden vrijwilligers van IVN Sint-Oedenrode het eerste kievitsei van dit jaar. Daarmee is het Jaar van de Kievit echt begonnen. Dit voorjaar doen we onderzoek naar de kuikenoverleving van kieviten. Je kunt zelf een..


Lees verder 18 maart 2016   9 jaar oud
Sijzen op trek

Weleens een groepje sijzen zien vliegen? Vogelaars noemen het ‘dansen’ wat zo’n groepje doet. In compacte groepjes zwieren ze met hoge snelheid door de lucht. Momenteel zijn er opvallend veel sijzen te vinden in ons land. Ze..


Lees verder 11 maart 2016   9 jaar oud
Sterna hirundo. Visdief

Veel soorten kustbroedvogels in de Waddenzee hebben te maken met een laag broedsucces. Het gaat vooral om scholekster, kluut, kokmeeuw, grote stern, visdief en noordse stern. Met lepelaar, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en eider..


Lees verder 4 maart 2016   9 jaar oud
Scholekster

De afgelopen maanden verbleven scholeksters vooral in de Waddenzee en in het Deltagebied. In het binnenland gaan we ze de komende tijd weer zien. Eerst vaak in groepen, vanaf april paarsgewijs in de broedgebieden. De eileg begint..


Lees verder 4 maart 2016   9 jaar oud
Phylloscopus collybita. Tjiftjaf

In december zijn weer wintervogels geteld voor het PTT-project van Sovon (het project van ‘het fietsrondje voor de wetenschap’). Inmiddels voerden waarnemers van 426 routes gegevens in. Uit hun tellingen blijkt dat we te maken..


Lees verder 26 februari 2016   9 jaar oud

Archief