Natuurberichten
Uitgever: FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.Pagina 24 van 56 - 560 Resultaten
Nederland behoort op floristisch gebied tot de best onderzochte landen ter wereld. Maar zelfs Nederland kent streken waar maar weinig naar planten wordt gekeken. Deze streken staan te boek als “Witte gebieden”, omdat we geen goed..
De hooikoortsplant en akkeronkruid alsemambrosia is sinds begin deze eeuw sterk toegenomen met hotspots in steden, natuur en agrarisch gebied. Uit een experiment met mechanische bestrijding in een akker blijkt dat het aantal zaden..
Voortdurend worden er in Nederland onopzettelijk zaden uit andere landen aangevoerd. Ze komen mee als verontreiniging met bulktransporten van granen of andere zaden, in zaaigoed, vogelvoer of in de potgrond van kamerplanten...
Drijvende waterweegbree is een vrij zeldzame waterplant waarvan niet voldoende bekend is hoe het ermee gaat. Van veel plaatsen is niet bekend of de soort er nog steeds voorkomt. Zoek je mee?..
Met de nieuwe Wet Natuurbescherming in zicht wordt gevreesd voor de Nederlandse wilde orchideeën. Veel orchideeënsoorten worden vanaf 1 januari 2017 niet meer beschermd en zijn daarmee vogelvrij. De wet is een vrijbrief voor..
Tijdens een FLORON inventarisatieweekend in de Gelderse vallei is het gras Beckmannia syzigachne gevonden. Een zeldzaam, éénjarig, kortlevend gras dat in de afgelopen 100 jaar slechts op enkele plaatsen in Nederland is..
Klein fakkelgras (Rostraria cristata), een nieuwkomer in de Nederlandse flora, is bezig met een opmars in Nederland. Afgelopen juni ontdekte Peter Wetzels een zeer grote groeiplaats op de Javakade in Amsterdam...
De Tour de France bracht het afgelopen jaar niet alleen veel fietsliefhebbers naar Nederland; ook een nieuwe soort voor Zeeland vond zo haar weg. De finish van de eerste etappe was op Neeltje Jans, onderdeel van de..
Afgelopen week bereikten twee jonge jongens het nieuws nadat zij brandwonden hadden opgelopen na contact met een Reuzenberenklauw. Deze invasieve exoot komt in vrijwel heel Nederland voor, en daar blijft het waarschijnlijk niet..
Vele exotische planten en dieren worden jaarlijks in Nederland geïntroduceerd. Slechts een klein deel hiervan weet te overleven en nog een kleiner deel blijkt invasief te zijn. Invasieve soorten leiden tot overlast en verlies aan..