Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 23 van 75 - 744 Resultaten
De afgelopen maanden verbleven scholeksters vooral in de Waddenzee en in het Deltagebied. In het binnenland gaan we ze de komende tijd weer zien. Eerst vaak in groepen, vanaf april paarsgewijs in de broedgebieden. De eileg begint..
In december zijn weer wintervogels geteld voor het PTT-project van Sovon (het project van ‘het fietsrondje voor de wetenschap’). Inmiddels voerden waarnemers van 426 routes gegevens in. Uit hun tellingen blijkt dat we te maken..
Duiven in het algemeen, en de stadsduif in het bijzonder, staan niet bij iedereen in het rijtje van favoriete vogels. De bijnaam ‘vliegende ratten’ en het idee dat ze ziektes kunnen overbrengen, dragen niet bij aan hun..
De Tafeleend neemt snel af, maar waardoor is nog niet precies duidelijk. Er lijkt iets mis met de opbouw van de populatie. Om daar meer over te weten te komen, turfden waarnemers in heel Europa de geslachtsverhouding bij deze..
De afgelopen winters werden in ons land zo'n 10 tot 30 ijsduikers gezien. Deze winter gaat het tot nu toe in Zeeland om minimaal 14 tot 16 exemplaren en mogelijk eenzelfde aantal in de rest van het land. De afgelopen decennia..
De afgelopen weken deed zich een opmerkelijk fenomeen voor. Honderden kraanvogels die in Duitsland overwinterden, besloten vanwege invallende kou en sneeuw alsnog naar het zuidwesten te vliegen. Ze keerden daarna weer terug. In..
De groenling staat dit jaar extra in de belangstelling bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), het centrum dat ziekten onder in het wild levende dieren in Nederland onderzoekt. Het DWHC roept, samen met andere..
De rode wouw is een zeldzame broedvogel in ons land, ondanks de nabijheid van een grote Duitse broedpopulatie. Ronduit sensationeel zijn daarom de minimaal 8 broedparen in het afgelopen jaar. ..
Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..
Aankomend weekend vindt in Nederland de 50e Midwintertelling plaats. Zo’n 1600 vrijwilligers gaan dan in het hele land op pad om watervogels te tellen. Naar verwachting zal het totaal boven de vijf miljoen uitkomen...