Natuurberichten
Uitgever: Wageningen University & Research
Wageningen University & Research (WUR) is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. " To explore the potential of nature to improve the quality of life". Dat is de missie van Wageningen University & Research. Ruim 7.700 medewerkers (7.000 fte), 2.500 PhD- en EngD-kandidaten, 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers uit meer dan 100 landen dragen hier aan bij. Ze doen dat niet alleen in Wageningen maar verspreid over de hele wereld. Dit doen ze in het domein van gezonde voeding en leefomgeving met behulp van eigen onderzoek voor overheden en het bedrijfsleven. Wageningen Aanpak De kracht van Wageningen University & Research is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. Dat noemen we ‘De Wageningen Aanpak’. Hierbij is samenwerking met andere partijen zoals onder andere overheid, bedrijfsleven en ngo’s onontbeerlijk. Dit sluit aan bij de ambitie Finding Answers Together. Het domein van Wageningen University & Research bestaat uit drie samenhangende kerngebieden: Voeding, voedsel en biobased productie Natuurlijke hulpbronnen en leefomgeving Maatschappij en welzijnPagina 20 van 23 - 224 Resultaten

Nieuwe technologische en digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat de manier waarop mensen de natuur beleven snel aan het veranderen is. Hoewel digitale technologieën soms worden gezien als een bedreiging voor de relatie tussen..

In een vernieuwend onderzoek naar de rol van groendaken als potentieel habitat voor insecten werd een nieuwe insectensoort voor Nederland ontdekt. Het gaat om de schildwesp Idiasta dichrocera. Het onderzoek toonde verder aan dat..

De persoonlijkheid bij mensen bepaalt voor een groot deel hun geluksgevoel, gezondheid en succes. Omdat persoonlijkheid bij mensen zo wezenlijk is, rijst de legitieme vraag: waarom zou dat voor dieren niet gelden? In zijn..
Sinds 2008 wordt geëxperimenteerd met ‘Boeren voor natuur’, een natuurinclusieve vorm van landbouw. Tot nu toe was financiering hiervan met publiek geld alleen toegestaan voor enkele pilotprojecten. Maar een Brussels besluit van..

De aanhoudende droogte van 2018 heeft consequenties voor zowel de visstand als het visonderzoek in de Nederlandse rivieren. Veel uiterwaardgebieden, belangrijk voor het opgroeien van jonge vis, zijn dit jaar al extra vroeg in het..

Veel vissen zwemmen in scholen en veel vogels vliegen in zwermen. Zulk collectief gedrag moet voortkomen uit de interactie tussen de dieren. Maar hoe dat werkt was onduidelijk. Wageningse onderzoekers komen met een belangrijk..

Dit jaar is ongeveer 84% van de honingbijenvolken de winter goed doorgekomen. Dit is vergelijkbaar met het percentage van 86% de winter daarvoor...

Overal om ons heen komen ze voor: micro-organismen. Eén specifieke groep, de ontzwavelaars, heeft zich inmiddels erg nuttig bewezen: ontzwavelaars halen het stinkende waterstofsulfide uit aardgas en biogas zodat het geen schade..
Om de essentaksterfte in Nederland in kaart te brengen ging in juni Essentaksterfte.nu live. Bij 60 procent van de ruim 600 waarnemingen werd essentaksterfte waargenomen. In 20 procent waren alle bomen ziek. In de noordelijke..
De zure depositie uit de lucht is de afgelopen decennia fors afgenomen, maar het lijkt erop dat de bossen daar nog weinig profijt van hebben. Dit volgt uit een herbemonstering van eikenopstanden tussen 1990 en 2015. De verwering..