Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research (WUR) is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. " To explore the potential of nature to improve the quality of life". Dat is de missie van Wageningen University & Research. Ruim 7.700 medewerkers (7.000 fte), 2.500 PhD- en EngD-kandidaten, 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers uit meer dan 100 landen dragen hier aan bij. Ze doen dat niet alleen in Wageningen maar verspreid over de hele wereld. Dit doen ze in het domein van gezonde voeding en leefomgeving met behulp van eigen onderzoek voor overheden en het bedrijfsleven. Wageningen Aanpak De kracht van Wageningen University & Research is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. Dat noemen we ‘De Wageningen Aanpak’. Hierbij is samenwerking met andere partijen zoals onder andere overheid, bedrijfsleven en ngo’s onontbeerlijk. Dit sluit aan bij de ambitie Finding Answers Together. Het domein van Wageningen University & Research bestaat uit drie samenhangende kerngebieden: Voeding, voedsel en biobased productie Natuurlijke hulpbronnen en leefomgeving Maatschappij en welzijn

Pagina 2 van 23 - 224 Resultaten

Loofbos, Nederland, herfst

Bomen vangen beter dan andere begroeiing stikstof uit de lucht. De stikstofdepositie op bossen is met 50 kilo per hectare 75% meer dan gemiddeld over Nederland. Berekeningen met modellen geven zo’n 5 kilo per jaar minder depositie..


Lees verder 23 november 2024   4 mnd oud
Niels zet een Europese steur uit

De Europese steur, ooit de grootste vis van Nederland, verdween rond 1950 door overbevissing, kanalisatie en watervervuiling. Nu wordt in het Rijnstroomgebied gewerkt aan herintroductie met honderden uitgezette jonge steuren. Dit..


Lees verder 23 november 2024   4 mnd oud
Akkerhommel op knikkende distel

Zeven jaar monitoring in het Zuid-Limburgse Geuldal toont dramatisch lage aantallen hommels in 2024. Voor solitair levende wilde bijen was dit jaar juist vrij gemiddeld. Het slechte weer in de lente, vlak nadat de..


Lees verder 14 november 2024   4 mnd oud
Kraanvogels

Terwijl de kraanvogels afgelopen zomer in alle rust aan het broeden waren, is er achter de schermen hard gewerkt aan het verbeteren van de kraanvogelradar. Dit ter voorbereiding op de najaarstrek die momenteel in volle gang is...


Lees verder 25 oktober 2024   5 mnd oud

Niet alleen bijen en hommels, maar ook vogels ondervinden grote gevolgen van neonicotinoïden: een groep pesticiden die wordt gebruikt in de landbouw. Nieuw onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR), gepubliceerd in het..


Lees verder 10 oktober 2024   5 mnd oud
10e editie Bodemdierendagen: 10 voor de bodem!

Voor de tiende keer gaan een paar duizend mensen in het hele land op ‘bodemdierensafari’ in eigen tuin en stad. Van vrijdag 20 september tot en met maandag 7 oktober zoeken ze de Tiny Ten: de tien zichtbare ambassadeurs van het..


Lees verder 20 september 2024   6 mnd oud
Soil, LIVE!

Op vrijdagavond 20 september kan iedereen een bijzondere avond beleven, waarin muziek en bodemleven elkaar ontmoeten. In het nieuw gecomponeerde concert Soil, LIVE! komen bodemdieren aan het ‘woord’. Daarna is er kans om ze in..


Lees verder 17 september 2024   6 mnd oud
Tijgermug die begint met nemen van een bloedmaaltijd

Eind augustus werden tijgermuggen aangetroffen in een woonwijk in Ede. Het is de vierenvijftigste gemeente waar sinds 2017 tijgermuggen zijn gemeld. Dankzij intensieve bestrijding door de NVWA heeft de tijgermug zich nog niet..


Lees verder 3 september 2024   6 mnd oud
Hazen - primair

Dieren verliezen huidschilfers, slijm en haren die in de lucht terechtkomen. Zou je die kunnen opvangen en analyseren om de lokale biodiversiteit in beeld te brengen? Dat vroeg een Deens onderzoeksteam zich af. Het team plaatste..


Lees verder 2 september 2024   6 mnd oud
Stuifzandheide op de Veluwe (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

Jaren geleden was stikstof nauwelijks een gespreksonderwerp. Nu houdt de stikstofcrisis Nederland in zijn greep en zorgt het voor verdeeldheid. In het recent verschenen boek ‘Het stikstofweb’ ontrafelt ecoloog Wieger Wamelink het..


Lees verder 3 augustus 2024   7 mnd oud

Archief