Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 17 van 75 - 744 Resultaten

Kwartelkoning

De teller staat voorlopig op twintig roepende kwartelkoningen. Dat is het laagste aantal in een lange reeks van teljaren. Begin juni gingen vogelaars in de nachtelijke uren op pad in de kerngebieden van deze soort, de oren..


Lees verder 22 juni 2019   5 jaar oud
Bosrietzanger cc - by - nc

Wanneer in het oosten de eerste paarse gloed aan de hemel verschijnt om een ochtend in juni aan te kondigen, klinkt vanuit een ruigte met brandnetels en bramen een eindeloze serie van vogelimitaties: een zingende bosrietzanger! De..


Lees verder 7 juni 2019   5 jaar oud
nestkast onderzoek lead

Heb je al jonge mezen gezien? De vrijwilligers van de werkgroep NESTKAST in ieder geval wel. Zij vieren hun tienjarig jubileum met een uitgebreid verslag van het broedseizoen van 2018. In totaal bekeken ze al bijna een miljoen..


Lees verder 24 mei 2019   5 jaar oud

Wanneer komt de voorjaarstrek van de boerenzwaluw of de gierzwaluw op gang? Hoe verloopt de trek van de kraanvogel over Europa? Wanneer verlaten zomervogels Europa? De antwoorden op deze vragen zijn nu ‘live’ te zien op de viewer..


Lees verder 10 mei 2019   5 jaar oud
eenmalig gebruik - niet vaker gebruiken

Ze vliegen momenteel ons land weer binnen: huiszwaluwen. In 2018, hun ‘Jaar van’, volgden vrijwilligers bijna duizend nesten voor een nieuw nestonderzoek. Enkele interessante resultaten daarvan delen we in dit bericht. Omdat 2018..


Lees verder 26 april 2019   5 jaar oud
Wilde eend met jongen

De lente barst los en daar horen eendenkuikens bij. De eerste donsjongen van de wilde eend zijn de afgelopen weken al gezien. Dankzij het warme lenteweer verschenen ze een stuk vroeger dan vorig jaar. Maar zijn ze niet te vroeg?..


Lees verder 12 april 2019   5 jaar oud
Eenmalig gebruik

Vandaag de dag speelt het publiek steeds vaker een rol in de wetenschap. Wereldwijd schieten citizen scienceprojecten uit de grond. Ook de bijna 10.000 vrijwilligers die zich verbonden hebben aan Sovon zijn van onschatbare waarde...


Lees verder 29 maart 2019   5 jaar oud
eenmalig gebruik

De grootste steltloper van Europa, de wulp, heeft het moeilijk. De aantallen broedvogels namen in ons land tussen 1990 en 2015 af met zo’n 40 procent zo is te lezen in de recent verschenen Vogelatlas van Nederland. Reden voor..


Lees verder 22 maart 2019   5 jaar oud
Boomleeuweriken vallen niet zo op door hun verenkleed, maar wel door hun melodieuze zang.

Ze houden niet zo van kou en zijn op koele maartochtenden stil. Maar zodra de temperatuur een beetje oploopt, laten ze zich horen, want ze zijn er wel: boomleeuweriken. En zeker momenteel: na een uitzonderlijk warme periode eind..


Lees verder 8 maart 2019   5 jaar oud
Heggenmus, Vogelbescherming Nederland

Op een zonnige dag in februari kan het zomaar gebeuren dat je een hoog, ijl riedeltje hoort, zeker in de stad. Grote kans dat het een heggenmus is die zijn keel smeert, niet zelden vanaf een conifeer of pergola. Het is een van de..


Lees verder 15 februari 2019   5 jaar oud

Archief