Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 17 van 73 - 721 Resultaten

Uit een rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten in heel Nederland blijkt dat vooral in het zuiden en oosten van het land het aantal meldingen van wespennesten tussen de 30 en 75 procent minder is dan normaal. De zware buien eind..

De planten die in januari in bloei kwamen lagen zes weken voor op schema. De planten die in mei in bloei kwamen waren nog geen week vroeger dan normaal. De voorsprong is inmiddels weer opgelopen tot ruim anderhalve week door de..

De afgelopen anderhalve maand verliep zeer zacht. We verwachten daardoor dat zomerbloeiers zoals wilde peen, Sint-Janskruid, grote wederik en grote kattenstaart zo’n 10 dagen eerder in bloei komen dan normaal. Wilt u De..
Het is groeizaam weer geweest de afgelopen weken waardoor grassen zich goed ontwikkeld hebben en nu volop in bloei staan. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zitten we nu in de periode waarin bij droog weer de hoogste..

Door het warme, droge lenteweer vanaf 5 mei, kwamen eiken, beuken en dennenbomen tegelijk in bloei, en produceerden grote hoeveelheden pollen. Ook de berkenbomen deden nog flink mee. Het is tien jaar geleden dat het LUMC zo’n hoge..

In de eerste paar maanden van het jaar zijn ten opzichte van vorig jaar 45 procent minder vlinders doorgegeven en ten opzichte van 2014 zelfs 65 procent minder. Daarmee lijkt het scenario waar biologen het meest bang voor waren..
Het koude weer in april heeft de ontwikkeling van de grassen wat vertraagd maar afgelopen week was het zover. Het eerste graspollen werd in de lucht aangetroffen en door het mooie weer van de afgelopen week staan de grassen nu..
Na de zeer zachte winter heeft de ‘kou’ in april ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van planten momenteel nog maar een week voor loopt op schema. De voorsprong was zes weken in december, de lente houdt dus heel lang aan dit jaar...

Het aantal tekenbeten dat de afgelopen twee weken op Tekenradar.nl gemeld is, lag 36 procent lager dan het gemiddelde in dezelfde periode in de voorgaande drie jaar. De lage temperaturen lijken de belangrijkste verklaring voor het..

Het fenologisch waarnemingsnetwerk De Natuurkalender is vanaf 3 mei 2016 onderdeel van de website NatureToday.com. We nodigen iedereen uit om waarnemingen van eerstelingen in de natuur door te geven. Alle gedigitaliseerde..