Grote vossenstaart in bloei

Graspollen is weer in de lucht, bekijk de meerdaagse hooikoortsverwachting

De Natuurkalender, LUMC, Wageningen University
12-MEI-2016 - Het koude weer in april heeft de ontwikkeling van de grassen wat vertraagd maar afgelopen week was het zover. Het eerste graspollen werd in de lucht aangetroffen en door het mooie weer van de afgelopen week staan de grassen nu volop in bloei. Daarom is het LUMC met de meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie gestart.

April was bijna een graad kouder dan de afgelopen decembermaand. Door het koude weer gingen de ontwikkelingen in de natuur in april wat langzamer dan andere jaren. Daardoor hebben de berkenbomen gedurende een langere periode hun pollen in de lucht kunnen verspreiden en waren er relatief veel dagen (23) met meer dan 15 pollenkorrels per kubieke meter. Op Allergieradar.nl liep de gemiddelde maximale klachtenscore op sommige dagen flink op. Op 23 april werd een gemiddelde maximale klachtenscore van 7,5 bereikt op de schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (zeer ernstige klachten).

Gemiddelde klachtenscore van 8 april tot 9 mei en de berken- en graspollentellingen

Hooikoortsverwachting voor vrijdag 13 mei 2016Door het koudere weer kwam het graspollenseizoen dit jaar laat op gang. Maar de eerste week van mei bracht warm en zonniger weer, waardoor de eerste grassen inmiddels in bloei komen.

Het LUMC is weer gestart met de meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting kan de verwachting worden geraadpleegd. De verwachting kan u helpen om medicatie op tijd in te nemen of om uw plannen aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld op een dag met een ongunstige voorspelling raadzaam om niet buiten te gaan sporten. Ook is het verstandig om een zonnebril te dragen zodat het pollen minder makkelijk in de ogen zal komen. Een dagje naar het strand is dan een aanrader want langs de zee komen minder pollen in de lucht voor.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto's: Letty de Weger