Natuurberichten
Pagina 1547 van 1627 - 16262 Resultaten
Het mag dan voor SOVON en Vogelbescherming het Jaar van de Vsidief zijn, maar voorlopig lijkt het er op dat zijn kustbroertje, de noordse stern, met de voorjaars-eer gaat strijken...
Op 15, 16 en 17 mei organiseert RAVON weer het jaarlijkse Nationale Plonzenweekend. Deze maand is dé maand bij uitstek om onze mooie groene kikkers te bewonderen. De mannen zijn nu allemaal goed wakker en hebben zich in en rond..
De afgelopen april heeft ons blij gemaakt met veel mooi weer. Na 2007 was dit volgens het KNMI de warmste aprilmaand ooit. En mooi weer is vast goed voor vlinders. Of niet? ..
Mei is de beste tijd voor vroege vogelconcerten. Vanaf een uur of vier 's ochtends breekt er langzaamaan een ware kakofonie aan vogelgeluiden los. Je hoeft niet veel te doen om een concert bij te wonen: een open slaapkamerraam is..
Sommige plantensoorten trekken vooral in vruchttijd de aandacht; bosbes is er zo een. Als de blauwe bessen aan het einde van de zomer rijp zijn, kun je er niet om heen. Dat de bosbessen nu, begin mei, in bloei staan zal minder..
Het is begin mei en dat betekent dat het voorjaar wat betreft de vogels en hun zang zijn hoogtepunt bereikt. Een groot aantal zomervogels is inmiddels aangekomen en zingt de longen uit zijn lijf. Sommigen imiteren feilloos andere..
Langzaam maar zeker keren de bonte vliegenvangers terug uit hun overwinteringsgebieden in West Afrika. Het gros lijkt iets later te zijn dan voorgaande jaren, terwijl de rupsenpiek vroeg is dit voorjaar. Zelfs wanneer de bonte..
In Zuid-Limburg is het kaasjeskruiddikkopje waargenomen, een soort die voor het laatst in 1953 in Nederland was gezien. Deze soort profiteert van de opwarming en was de afgelopen jaren al aan het oprukken in België en Duitsland...
Orchideeën zijn fascinerende planten. Ook in Nederland komen tientallen soorten voor. Van zeldzame specialisten die alleen in bijzondere natuurterreinen voorkomen tot makkelijker te vinden soorten als bijenorchis en brede..
Momenteel vindt in de Nederlandse bossen de rupsenpiek plaats. De rupsen komen in zo’n grote dichtheid voor en eten zoveel van het nog jonge en dus malse blad van vooral eiken dat het vallen van de uitwerpselen op de bosbodem..