nachtegaal

Mei: vroege vogelzang

Vogelbescherming Nederland
6-MEI-2009 - Mei is de beste tijd voor vroege vogelconcerten. Vanaf een uur of vier 's ochtends breekt er langzaamaan een ware kakofonie aan vogelgeluiden los. Je hoeft niet veel te doen om een concert bij te wonen: een open slaapkamerraam is al genoeg.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 6 mei 2009

Mei is de beste tijd voor vroege vogelconcerten. Vanaf een uur of vier 's ochtends breekt er langzaamaan een ware kakofonie aan vogelgeluiden los. Je hoeft niet veel te doen om een concert bij te wonen: een open slaapkamerraam is al genoeg.

 

 
  Nachtegaal
Elke vogel zingt zijn eigen lied. Insecteneters beginnen over het algemeen eerder dan zaadeters. Maar veel hangt af van het weer: bij helder weer zullen de vogels eerder beginnen dan wanneer het bewolkt is. Bij veel wind is er amper zang, alhoewel de lijsters dan juist weer hun uiterste best doen om boven de wind uit te komen.

 

Zoals mensen praten, zo zingen vogels. Het is een manier van communiceren; om duidelijk te maken wat je wilt. Bij zangvogels zijn het praktisch alleen de mannetjes die van zich laten horen. Allereerst moet het territorium afgebakend worden: andere mannetjes zijn hier uiteraard niet welkom. Daarna proberen de mannetjes met hun gezang een vrouwtje te lokken.

 

Wil je het gezang eens van dichtbij meemaken? Zet dan vroeg de wekker, ga naar buiten of luister vanuit je woonkamer. Op dit vroege tijdstip zijn er nog weinig omgevingsgeluiden, dus het vogelgezang is in volle glorie te horen.

 

Met een beetje geluk hoor je de volgende soorten voorbij komen.

 

04.00   Nachtegaal, Boomleeuwerik

04.30   Paapje, Veldleeuwerik, Gekraagde roodstaart, Kwartel

04.45   Grote lijster, Merel, Fazant, Roodborst, Zanglijster, Koekoek

05.00   Heggemus, Geelgors, Winterkoning, Boompieper

05.15   Koolmees, Staartmees, Tuinfluiter, Vink, Tjiftjaf, Boomkruiper, IJsvogel

05.30   Pimpelmees, Matkop, Glanskop, Zwartkop, Grauwe vliegenvanger

05.45   Tortel, Houtduif, Groene specht

06.00   Kneu, Spreeuw, Vlaamse gaai, Grote bonte specht

06.15   Putter, Europese kanarie, Groenling, Fluiter

 

Bovenstaand schema is globaal en gaat uit van een zonsopgang rond 6 uur ’s ochtends.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Harvey van Diek