Noordse sterns duiken overal op
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 8 mei 2009
Het mag dan voor SOVON en Vogelbescherming Nederland het Jaar van de Vsidief zijn, maar voorlopig lijkt het er op dat zijn kustbroertje, de noordse stern, met de voorjaars-eer gaat strijken.
Dit iets kleinere (en slankere) broertje van de visdief met een opvallend lange staart, weinig zwart op de vleugel en geen zwart puntje aan de snavel, is een echte kustvogel. In het binnenland wordt tijdens de voorjaarstrek slechts af en toe een exemplaar gezien boven een waterplas. Doorgaans vliegen ze hoog over naar hun broedgebieden langs de kusten van Nederland en Engeland tot ver in Rusland.
Vorige week werd een grote groep van maar liefst 86 noordse sterns gezien in de Biesbosch, dus ver in het binnenland, maar ook werden er tientallen gezien boven de grote plassen en meren in Gelderland. Blijkbaar werden ze op hun trek verrast door het slechte weer met veel buien en besloten toen de luwte van het water op te zoeken.
Ook vandaag zijn er al weer een stuk of dertig boven een plas gezien in Limburg. En ook nu lijkt het buienfront de oorzaak van deze influx.
Wilt u zelf de komende dagen op zoek gaan naar een binnenlandse noordse stern dan is het raadzaam om grote open plassen en wateren langs de rivieren af te speuren. Overigens is het niet zo gemakkelijk om hem te onderscheiden van de sterk gelijkende visdief. Met het vogelboek bij de hand, zou het moeten lukken. Veel tuurplezier!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Erik Christensen, GNU-licentie