Natuurberichten

Pagina 1542 van 1586 - 15851 Resultaten

vogels in vlucht

Oktober: het is de maand van de bijzondere vogels. Veel vogels zijn massaal op trek en daardoor belandt er weleens een vreemde eend in de bijt in ons land. Dus wie goed op let, weet soms letterlijk niet wat hij ziet vliegen! ..


Lees verder 26 oktober 2008   15 jaar oud
Grote vlokslak

In tegenstelling tot veel andere diersoorten, ontwikkelen larven van de Brede Ringsprietslak en de Grote vlokslak zich pas in het najaar tot volwassen zeenaaktslakken. Aan het eind van de winter hebben de slakken hun maximale..


Lees verder 25 oktober 2008   15 jaar oud
logo nacht van de nacht

Op zaterdag 25 oktober, de nacht waarin de klok een uur wordt verzet, gaan de lichten uit van honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten. En er zijn in op veel plekken activiteiten in de nachtelijke natuur. ..


Lees verder 25 oktober 2008   15 jaar oud
grote zilverreiger

In deze tijd van het jaar wordt het opvallend wit in de natuur. Niet van de sneeuw, maar van de grote zilverreigers. Het wordt zelfs witter dan ooit, want de grote zilverreigers zijn er weer massaal, met vorig najaar een..


Lees verder 24 oktober 2008   15 jaar oud
plataanblad

De bladeren van de plataan vallen massaal en dat is de tijd om de plataanvouwmijnmot vast te stellen. De rupsen leven in de bladeren van platanen en maken daar zeer herkenbare mijnen in. ..


Lees verder 24 oktober 2008   15 jaar oud
meervleermuis in donker

Het vermoeden dat vleermuizen last hebben van kunstlicht bestond al langer. Maar nu is dit door experimenten ook bewezen. Licht verstoort de vliegroutes van vleermuizen, zo blijkt uit onderzoek van Altenburg en Wymenga en..


Lees verder 23 oktober 2008   15 jaar oud
Kokkels Ketelaars

In het Westerschelde estuarium valt jaarlijks nieuw kokkelbroed. Een deel van dit broed valt in het brakke deel van het estuarium en verdwijnt wanneer de zoetwatertoevoer te hoog wordt, meestal gedurende de eerste winter. ..


Lees verder 23 oktober 2008   15 jaar oud
Kapwerkzaamheden

In ons land zijn veel diersoorten afhankelijk van een afwisseling van open en meer gesloten begroeiingen, bijvoorbeeld heel afwisselende bosranden, houtwallen, halfopen bossen en heidegebieden met verspreid staande bomen en..


Lees verder 22 oktober 2008   15 jaar oud
Heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Aan het einde van de zomer kleuren de heidevelden paars. Maar niet overal. Zo werd de Strabrechtse heide in Oost-Brabant niet paars, maar bruin. De boosdoener is het heidehaantje, een bladkever die leeft van heideblaadjes. ..


Lees verder 22 oktober 2008   15 jaar oud
zwartstipvlinder-klein

Hoewel er nog maar weinig dagvlinders worden gemeld kunnen we nog steeds nachtvlinders tegenkomen. Je moet er dan wel even je best voor doen. Het zijn nu nog vooral uilen die te zien zijn...


Lees verder 21 oktober 2008   15 jaar oud

Archief