Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 15 van 41 - 410 Resultaten

Een mannetje van de waddenviltbij.

Dertig jaar hebben we het in Nederland moeten stellen zonder vondsten van de waddenviltbij. Lang genoeg om de soort een plaatsje op de Rode Lijst te geven in de categorie 'Verdwenen uit Nederland'. Dat leek gerechtvaardigd, want..


Lees verder 2 juli 2021   3 jaar oud
Aziatische hoornaar

Het aantal nesten van de Aziatische hoornaar is het afgelopen jaar toegenomen. Het opsporen van nesten kan niet slechts meer door enkele experts worden gedaan. Daarom is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, dat door iedereen met..


Lees verder 29 juni 2021   3 jaar oud
Vrouwtje centauriebehangersbij (Megachile melanopyga)

In de zomer van 2020 werd tijdens een inventarisatie voor de Gemeente Haarlem een nieuwe bijensoort voor Nederland gevonden, de centauriebehangersbij. De dichtstbijzijnde vindplaatsen liggen in Zuid-Duitsland. Daarnaast werd een..


Lees verder 21 juni 2021   3 jaar oud
Vliegend hert man

Om te zorgen dat de Veluwse natuur tegen een stootje kan, werkt Provincie Gelderland aan herstelprogramma’s voor de landschappen, habitattypen en soorten van dit Natura 2000-gebied. Het vliegend hert is zo’n soort. Neerlands..


Lees verder 11 juni 2021   3 jaar oud

Op 2 april werd het eerste vliegend hert van 2021 waargenomen, in de omgeving Jabeek in Zuid-Limburg. Opvallend, omdat normaal gesproken de eerste waarnemingen in het jaar niet uit Zuid-Limburg komen, maar meestal van de Veluwe...


Lees verder 26 mei 2021   3 jaar oud
De veldkrekel

De veldkrekel is een groot, glimmend zwart insect met een opvallend dikke kop. Met het typische krekelgeluid bepalen ze in het voorjaar de sfeer op de hei. Het is leuk om zo’n mannetje dat voor zijn holletje zit te zingen eens..


Lees verder 24 mei 2021   3 jaar oud
Vrouwtje Bloemdaas in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Het afgelopen jaar zijn een drietal zeer bijzondere dazen in ons land gevonden: de hartvlekrunderdaas, de roodsprietknobbeldaas en de bloemdaas. De eerste twee zijn al lang uit ons land bekend, maar waren de afgelopen twintig jaar..


Lees verder 26 april 2021   3 jaar oud
Veldgids

Lieveheersbeestjes behoren tot de bekendste en populairste insecten van Nederland. Ze zijn kleurrijk, doen niemand kwaad en helpen je tuin te beschermen tegen bladluizen. Toch was er nog nooit een volledige en complete..


Lees verder 14 april 2021   3 jaar oud

De dichtheid wilde bestuivers op heidevelden is verder van honingbijkasten waarneembaar hoger dan dichterbij. Aan de hand van het aantal honingbijkasten kan de reikwijdte van deze negatieve invloed voorspeld worden. Dat blijkt uit..


Lees verder 7 april 2021   3 jaar oud
Opstelling van een automatische insecten camera

Op kruidenrijke weilanden in Súdwest Fryslân komen vliegende insecten in grotere aantallen voor dan op monocultuur graslanden en maisakkers. Dit blijkt uit onderzoek met automatische insectencamera’s in het voorjaar van 2020. De..


Lees verder 1 april 2021   3 jaar oud

Archief