slakkendoders

Nieuwe determinatietabel slakkendoders

EIS Kenniscentrum Insecten
13-SEP-2021 - Slakkendoders zijn fraaie vliegen, die vooral in moerassige gebieden voorkomen. De meeste soorten parasiteren op waterslakken, maar sommige zijn gespecialiseerd in landslakken. De nieuwste Entomologische Tabel presenteert een sleutel voor de 67 Nederlandse soorten en vat de kennis over de biologie en verspreiding van deze interessante vliegengroep samen.

Slakkendoders zitten meestal niet op bloemen, maar houden zich schuil in de vegetatie. Ze zitten op bladeren of, ondersteboven, op een stengel. Sommige soorten hebben mooie gestreepte ogen. De naam is afgeleid van de larven, die zich voeden met slakken. De meeste leven op waterslakken, sommige op landslakken, naaktslakken, erwtenmosseltjes, slakkeneieren of dode wormen. Er is zelfs een groep die zich uitsluitend met miljoenpoten voedt. In onderstaand filmpje zijn een paar voorbeelden van Nederlandse slakkendoders te zien.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Voorbeelden van Nederlandse slakkendoders (Bron: EIS Kenniscentrum Insecten)

Met de nieuwste aflevering van Entomologische Tabellen kunnen alle 67 uit Nederland bekende soorten slakkendoders op naam gebracht worden, evenals 17 extra soorten die in aangrenzende landen voorkomen. Het determineren is wel specialistenwerk. Je moet bijvoorbeeld kijken naar de vorm van de vleugelcellen en de plek van haren en borstels op het lichaam. In de publicatie worden twee soorten besproken die nog niet uit Nederland bekend waren: de bruine dubbelborstel (Sciomyza dryomyzina) en het Brandborsthaartje (Pherbellia sordida).

Beluister ook de reportage van Vroege Vogels met de auteur. 

De dubbelborstelrietslakvlieg (Tetanocera arrogans) in een voor slakkendoders typische houding, met  de kop naar beneden op een stengel

De vleugels van de bonte slakkendoder (Trypetoptera punctulata) zijn opvallend zwartwit gekleurd

Tekst: Aat Barendregt & Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Dick Belgers (leadfoto's: droge breedkopslakvlieg (Euthycera fumigata) en rouwslakkendoder (Coremacera marginata)); Erik Kester; Sandra Lamberts
Film: EIS Kenniscentrum Insecten