Natuurberichten
Pagina 1480 van 1626 - 16253 Resultaten
De winterslaap van amfibieën en reptielen is nog in volle gang. Maar hoe verloopt die eigenlijk en waar zitten al die salamanders en hagedissen?..
Sommige vlindersoorten zijn zo zeldzaam en verborgen levend dat ze in de zomer maar weinig worden gezien. Een aantal van hen overwintert als eitje; die zijn normaal gesproken in deze tijd goed te vinden. Behalve… als er sneeuw..
In de Duinen van Goeree is naar Engels voorbeeld een broedkast voor kerkuilen opgehangen. Het blijkt in Engeland dat de vogel ook regelmatig in bossen in plaats van in gebouwen broedt. ..
Het Mosschelpje is ook in de wintermaanden gemakkelijk te herkennen. Tot voor kort stond de paddenstoel te boek als zeer zeldzaam. Sinds 2009 is hij op meerdere plaatsen gevonden. Waarschijnlijk is het Mosschelpje tegenwoordig een..
In noordelijker streken komen witte zoogdieren vaker voor, maar in Nederland is de hermelijn met zijn witte wintervacht een uitzondering. Deze winter is goed te snappen dat een witte vacht ook in Nederland zijn voordelen kan..
De enige wild levende kudde Schotse hooglanders van ons land redt zich goed in de voor huidige begrippen relatief strenge winter. Dat blijkt uit een inspectie van de 140 dieren. ..
Eén blik naar buiten en je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de vogelwereld beginnen toch hier en daar de lentekriebels los te barsten. In Friesland zit een turkse tortel op eieren en in Ooij (bij Nijmegen) is een turkse..
Voor het merendeel van de planten is de winter een moeilijke periode. Om dit seizoen door te komen hebben zij zich op allerlei manieren aangepast. De meeste planten in Nederland worden tot Hemikryptofyten gerekend. Aan de hand van..
In januari een dennenuil tegenkomen is echt bizar, want het is een vlinder die normaal gesproken pas in maart vliegt. Met name de flink koude winter die we momenteel ervaren, maakt dit een echte bijzonderheid. ..
De eerste vuursalamanders van 2010 zijn waargenomen en dat niet alleen, ook de eerste afzetting van larven is gezien. Dit is voor Nederland de vroegste waarneming ooit van een vrouwtje dat larven aan het leggen is. Tot dusver gold..