Natuurberichten

Pagina 1431 van 1601 - 16008 Resultaten

Bleke schubwortel (Lathraea squamria)

Bleke schubwortel. Het is ook een mooie scheldnaam, maar in de eerste plaats een bijzondere plant. Weinigen zullen hem in Nederland gezien hebben, want deze parasiet is een zeldzaam baasje dat bovendien alleen in het voorjaar te..


Lees verder 20 mei 2010   14 jaar oud
marmergrondel

Voor het derde jaar op rij zijn er hoogzwangere vrouwtjes van de exotische marmergrondel aangetroffen in de Grensmaas. Medewerkers van RAVON deden deze waarneming tijdens de actieve monitoring in opdracht van Rijkswaterstaat. De..


Lees verder 20 mei 2010   14 jaar oud

Tussen 23 april en 24 juni is de Voorjaarspronkridder te vinden. Deze paddenstoel waar de zegen van twee heiligen op rust is weliswaar eetbaar, maar geen culinair hoogtepunt en verwisselbaar met een giftige Judas...


Lees verder 19 mei 2010   14 jaar oud

De eerste waarnemingen van het bont dikkopje zijn gedaan. De afgelopen jaren was de soort al vanaf begin mei actief, met de piek rond midden mei. De kou heeft nu dus gezorgd voor een vertraagd uitkomen...


Lees verder 19 mei 2010   14 jaar oud
bever

Prachtige dieren zijn het, de bevers, en in steeds grotere delen van Nederland komen ze weer voor. Dat zie je ook aan de sporen die ze achterlaten, zoals omgeknaagde bomen. Een live ontmoeting met een bever is echter een..


Lees verder 18 mei 2010   14 jaar oud
Fluiter

Struinend door de vogelwaarnemingen op het internet van de afgelopen dagen, lijkt er toch weer eens iets goeds te melden uit de vogelwereld. Het zou namelijk wel eens een goed fluiterjaar kunnen worden. En dat is mooi nieuws, want..


Lees verder 18 mei 2010   14 jaar oud
Vleeskleurige orchis

Nederlandse biotopen kennen vaak heel kenmerkende soorten planten. Lamsoor op schorren, blauwe zeedistel aan de zeereep en eenbes in de hellingbossen van Zuid-limburg zijn enkele voorbeelden. Als die planten ergens groeien weet je..


Lees verder 17 mei 2010   14 jaar oud

Terwijl de temperatuur veel te laag is voor de tijd van het jaar en normaal ook voor dagvlinders, blijken ze toch te vliegen. De drang is zo groot dat ze ook onder slechte omstandigheden actief zijn...


Lees verder 17 mei 2010   14 jaar oud
gemaaid gras

De eerste boeren hebben de graslanden gemaaid om het gras in te kuilen. Op de website van De Natuurkalender zijn de eerste meldingen doorgegeven. Tot en met de tweede helft van juni zullen steeds meer weilanden voor de eerste keer..


Lees verder 16 mei 2010   14 jaar oud
Foto paddentrek

De afgelopen week kwam bij ons de opmerkelijke melding binnen van een paddenpaartje dat 25 dagen gevangen heeft gezeten in een straatput en dit wonderwel heeft overleefd...


Lees verder 16 mei 2010   14 jaar oud

Archief