Natuurberichten

Pagina 1384 van 1626 - 16254 Resultaten

Watersnip

Het is één van de vreemdste vogelgeluiden: drummende watersnippen. Heb je het geluid eenmaal in je leven herkend, dan vergeet je het nooit meer. Helaas is het bijzondere geluid steeds minder vaak in Nederland te horen...


Lees verder 9 april 2011   13 jaar oud
Anemonenbekerzwam

Door de gestage afname van de Bosanemoon in Nederland, neemt ook de van deze plant afhankelijke Anemonebekerzwam af. Ook in de rest van Europa gaat deze soort achteruit, maar gelukkig heeft zij wereldwijd een groot..


Lees verder 8 april 2011   13 jaar oud
Detailopname bloemenscherm fluitenkruid

Ze zijn zo gewoon dat we er niet meer van op kijken, het fluitenkruid is namelijk op de meeste voedselrijke bodems te vinden. Onbewust roept de plant met zijn mooie witte bloemschermen toch vast bij velen het lentegevoel op. Dit..


Lees verder 8 april 2011   13 jaar oud
Vleermuis zwermt in fort

Het belang van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor diverse vleermuissoorten blijkt nog groter dan al gedacht. Niet alleen overwinteren vleermuizen er, diverse soorten vinden er ook buiten die periode een uitstekend..


Lees verder 7 april 2011   13 jaar oud

De vuurjuffer is een van de eerste soorten die in het voorjaar uitsluipt. De juffer heeft als larve overwinterd. Na een aantal warmere dagen zijn ze klaar om hun waterleven in te ruilen voor het land...


Lees verder 7 april 2011   13 jaar oud
Teek

De teken zijn weer flink actief. Er werden in het eerste weekeinde van april weliswaar minder teken gevangen dan in voorgaande jaren, maar toch schoten de vangsten flink omhoog ten opzichte van de afgelopen maanden. Het..


Lees verder 6 april 2011   13 jaar oud
Roeppende rugstreeppaddenman

In de duingebieden laten de rugstreeppadmannen sinds afgelopen zaterdag weer hun ratelende roep horen tijdens warme nachten. De aanloop van hun paartijd is drie weken eerder dan in voorgaande jaren. Met het luide geroep lokken de..


Lees verder 6 april 2011   13 jaar oud
Larus melanocephalus, Zwartkopmeeuw, vliegend. Foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein.
http://www.freenatureimages.eu

Sommige soorten nemen toe, andere nemen af. Een van de grootste ‘stijgers’ van de laatste jaren is de zwartkopmeeuw. Samen met de kleine en grote mantelmeeuw is de zwartkopmeeuw de enige meeuwensoort die echt in de lift zit...


Lees verder 5 april 2011   13 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Afgelopen weekend zijn de eerste eipakketjes van de eikenprocessierups in Mill (Noord-Brabant) en in Amsterdam uitgekomen. Dit was zes dagen vroeger dan verwacht. De zeer hoge temperaturen gaven de eitjes een extra impuls. In..


Lees verder 5 april 2011   13 jaar oud
Weidegeelster in Worpplantsoen bij Deventer

Bol- en knolgewassen behoren tot de vroegste bloeiers. Het aantal echt inheemse soorten uit deze groep is echter beperkt. De Geelster hoort er in elk geval bij, maar is bij velen minder bekend. Een gevolg van de onopvallende bloei..


Lees verder 4 april 2011   13 jaar oud

Archief