Natuurberichten

Pagina 1349 van 1626 - 16258 Resultaten

Grote spitskop in Lamorteau

De voorbije twee decennia werd ons land overspoeld door zuiderse soorten. Door een wijzigend klimaat kunnen warmteminnende vlinders, libellen, vogels, planten, ... zich almaar beter in België handhaven. En elk jaar komen er een..


Lees verder 9 september 2011   13 jaar oud
Ooievaar

Wat later dan gebruikelijk, maar de ooievaarstrek is goed op gang aan het komen. Grote groepen ooievaars verzamelen zich op dit moment in ons land, als voorbereiding op hun tocht naar tropisch Afrika...


Lees verder 9 september 2011   13 jaar oud
Biodiversiteit bij akker, K.U.Leuven Campus Kortrijk
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De door de Europese Commissie voorgestelde ‘vergroening’ van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) remt de achteruitgang in biodiversiteit af, met name in regio’s met intensieve landbouw. Extensieve landbouwgebieden zijn..


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Schorzijdebij, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

In de nazomer bloeien aan de zuidkant van de kwelder van Schiermonnikoog velden paarse zeeaster. De bloeiende zeeasters trekken een zeldzaam insect aan: de schorzijdebij. Op mooie nazomerdagen is het rondom de bloemen een drukte..


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Vrouwelijke Kruisspin, een goed doorvoed exemplaar van een vorig najaar (foto: Leo Vaes)

Mensen die frequent in het veld vertoeven, hebben het al gemerkt. Veel 'najaars-spinnen' zijn kleiner dan in andere jaren. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de voortplanting...


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud

Er zijn de afgelopen dagen weer buxusmotten gezien. Deze vlinder, die afkomstig is uit Azië, is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. De rups van de buxusmot kan schade toebrengen aan buxus...


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Pas geboren gladde slang

Half augustus werden de eerste gladde slangen gezien op wildwissel Terlet. Hiermee is de gladde slang de eerste slangensoort die op de wildwissel is aangetoond. Daarnaast is het ook de eerste keer dat er een gladde slang op een..


Lees verder 7 september 2011   13 jaar oud
Cribraria splendens

In de omgeving van Enschede is een nieuwe soort slijmzwam voor Nederland gevonden. De soort behoort tot het geslacht Lantaarntje en is slechts twee en een halve millimeter hoog...


Lees verder 7 september 2011   13 jaar oud
Wespendief, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

De laatste dagen lijkt het startschot gegeven voor de exodus van roofvogels. Als een van de eerste vertrekkenden zijn de wespendieven aan de beurt. Vanaf de trektelpost op Falsterbo, Zuid-Zweden, zijn ze onderweg naar het zuiden..


Lees verder 6 september 2011   13 jaar oud
Beekschaatsenrijder

De Beekschaatsenrijder is een zeldzame en bedreigde oppervlaktewants die enkel voorkomt op beken en riviertjes met een goede water- en habitatkwaliteit. In de tweede helft van de vorige eeuw ging de soort er sterk op achteruit. Op..


Lees verder 6 september 2011   13 jaar oud

Archief