Natuurberichten

Pagina 1341 van 1627 - 16266 Resultaten

Flabelligera affinis in Oosterschelde

Met de bovenstaande titel bedoelen we natuurlijk niet dat de wormen in de Oosterschelde met veel geweld uit elkaar spatten. Wel zien we in dit seizoen een opvallende vertoning van grote aantallen van de borstelworm Flabelligera..


Lees verder 16 oktober 2011   13 jaar oud
Goudknopje
Foto: Wout van der Slikke

In de Waverhoek bloeien nu de gele bloemen van het goudknopje. Erg bijzonder, want deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Waverhoek ligt in Polder Groot-Mijdrecht, vlakbij Vinkeveen...


Lees verder 15 oktober 2011   13 jaar oud
Heivlinder

De heivlinder zit al veel langer in de problemen dan we al wisten. Uit de gegevens van vrijwilligers van het meetnet dagvlinders wisten we hoe de vlinder het vanaf 1990 deed. Met een nieuwe statistische methode lukte het..


Lees verder 15 oktober 2011   13 jaar oud
Wandelpad in de Sysselt langs stuk heide en loofbos met ondergroei van bosbessen

Teken komen in heel Nederland voor. Met name bossen en duinen zijn uitstekende leefgebieden voor teken. Mensen recreëren hier graag. Maar loop je op bepaalde plekken in het bos nu meer risico op een tekenbeet dan elders? Samen met..


Lees verder 14 oktober 2011   13 jaar oud
Zoemertje

Twee eerdere natuurberichten met betrekking tot sprinkhanen kondigden goed nieuws aan: de zeldzame Moerassprinkhaan is in 2011 op heel wat (nieuwe) plaatsen waargenomen en de Grote spitskop werd als nieuw voor België aangekondigd...


Lees verder 14 oktober 2011   13 jaar oud
smient, Gerard Müskens, Alterra, Wageningen UR

Oktober: de ganzen en smienten doen ons land weer aan om hier de wintermaanden door te brengen. Gezien de wind uit het noordoosten en de dalende temperaturen verwachten we dat dit weekend veel smienten Nederland zullen bevolken...


Lees verder 14 oktober 2011   13 jaar oud
omslag gids E.J. Weeda: Waterplanten als maat voor de biologische kwaliteit van oppervlaktewateren - biotoets met 15 plantensoorten in de Noardlike Fryske Wâlden. Uitgave Alterra, Wageningen UR.

De kwaliteit van het water in sloten en vaarten, poelen en plassen is eenvoudig af te lezen aan de planten die in het water groeien. Alterra, onderdeel van Wageningen UR, publiceerde een handleiding waarmee in Friesland met behulp..


Lees verder 13 oktober 2011   13 jaar oud

Ondanks de wat tegenvallende weersomstandigheden worden er nu toch najaarsnachtvlinders waargenomen. Ze zijn te zien door lichtbronnen, rottend fruit en nog bloeiende planten af te zoeken of door ze aan te lokken met een zoete..


Lees verder 13 oktober 2011   13 jaar oud
Stuifzand Drents-Friese woud,  Wieger Wamelink, Alterra, Wageningen UR

Stuifzanden verdwijnen op termijn als het huidige natuurbeheer, en maatregelen die leiden tot een afname van stikstof uit de landbouw niet worden voorgezet. Het beheer van de afgelopen jaren is net genoeg geweest om het verlies te..


Lees verder 12 oktober 2011   13 jaar oud
trektelpost Averbode Bos en Heide

Van Portugal tot Kazachstan, van Cyprus tot Finland: in 37 landen doorheen Europa en Centraal-Azie, werden op 1 en 2 oktober massaal trekvogels geteld. BirdLife International, een koepel van natuurverenigingen actief in meer dan..


Lees verder 12 oktober 2011   13 jaar oud

Archief