Roepende rugstrepen
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]
Op de Strabrechtse Heide werden afgelopen week overdag roepende rugstreeppadden gehoord. Een bijzondere waarneming, omdat ze normaal na de schemer pas te horen zijn. De plotseling stijgende temperatuur en een dreigende lucht met kans op een flinke bui en onweer kunnen hiertoe hebben aangezet.
De rugstreeppad is een echte pionier die snel inspeelt op weersveranderingen. Voor de voortplanting is de rugstreeppad afhankelijk van ondiepe wateren, die vrij snel opwarmen. Vaak wordt gebruik gemaakt van tijdelijke poeltjes en plassen. Een flinke onweerbui is dus net wat ze nodig hebben in het voorjaar.
Normaal is de rugstreeppad een uitgesproken nachtbraker. Pas tijdens het invallen van de schemering komt hij tevoorschijn om op open plekken te gaan jagen. Soms zie je ze 's nachts op zandpaden hun typische korte sprintjes trekken. De rugstreeppad begint pas laat aan de voortplanting. Zo rond half april trekt hij vanuit zijn overwinteringslocatie naar het voortplantingswater. Eenmaal in het water aangekomen laten de mannetjes, al zittende in het ondiepe water, hun luide roep weerklinken. Het geluid is tot op een kilometer afstand te horen en trekt soortgenoten uit de wijde omgeving aan.
Op de grote, stille Strabrechtse Heide viel tijdens het uitzetten van reptielentrajecten ineens de typisch ratelende roep op. Het duurde maar enkele minuten. Het gebeurde op een zonnig en relatief warm moment aan het eind van de middag, terwijl in de verte, rondom de heide enkele stevige buien zichtbaar waren. Waarschijnlijk was de wat bijzondere weerssituatie de oorzaak van deze aparte roepactiviteit overdag.
Het geluid van de rugstreeppad kunt u hier beluisteren.
Voor meer informatie over de rugstreeppad, klik hier.
Tekst: Jeroen van Delft en Kris Joosten, RAVON
Foto: Edo van Uchelen, Centrum voor Natuurfotografie