Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 13 van 37 - 361 Resultaten

Geringde scholeksters met GPS-zenders

Wereldwijd zijn tienduizenden dieren met GPS-zenders uitgerust. Onderzoekers gebruiken de gegevens om diergedrag te bestuderen, of om soorten te beschermen. Ook vertellen de zenders veel over de verspreiding van soorten. Een..


Lees verder 21 januari 2023   1 jaar oud
baarsje in handschoen

Naturalis-bioloog Auke-Florian Hiemstra is genomineerd voor de People's Choice Award van de fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year. Deze foto, van een baarsje dat stikte in een covid-handschoen, haalde de eindronde. ..


Lees verder 14 januari 2023   1 jaar oud

Een groot aantal soorten van Madagaskar is uitgestorven of wordt met uitsterven bedreigd. Een nieuw onderzoek laat zien dat het drie miljoen jaar zal duren voordat het aantal uitgestorven soorten op Madagaskar hersteld is. Als de..


Lees verder 11 januari 2023   1 jaar oud
Naturalis lead 2

Studente Linda Vink van de Aeres Hogeschool heeft tijdens haar stage bij Naturalis drie nieuwe soorten uilvlinders van Nieuw-Guinea beschreven. Op dit eiland zijn heel veel vlindersoorten, en maar weinig vlinderdeskundigen. Toch..


Lees verder 7 januari 2023   1 jaar oud
Parasitaire schimmel Akanthomyces aculeatus op een roesje, een nachtvlinder. De eerste vondst van deze schimmel voor Nederland

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..


Lees verder 31 december 2022   1 jaar oud
Achyranthes mangarevica Suess., een kleine boom alleen bekend van het eilandje Mangareva.

Als van een uitgestorven plantensoort nog een gedroogd exemplaar met zaden in een herbarium ligt, is de plant dan wel echt uitgestorven? Met die vraag speelde een wereldwijd team van wetenschappers. Om tot het antwoord te komen..


Lees verder 29 december 2022   1 jaar oud
Meerkoetnesten verzamelen

De kleine watersalamander gebruikt vogelnesten als plek om te overwinteren, ontdekten biologen van Naturalis...


Lees verder 26 december 2022   1 jaar oud
Geelvleugelara's Nape en Toos

Met de dood van geelvleugelara Nape, die sinds de jaren 80 rondvloog in de buurt van Haarlem, is er een einde gekomen aan een tijdperk voor veel inwoners van de regio. Nape is dit jaar op 1 oktober overleden en toegevoegd aan de..


Lees verder 24 december 2022   1 jaar oud
Maanvis in zee bij Italië

Op 13 december 2021 spoelde er een gigantische maanvis aan op de kust van Ameland. Een voorval dat zo uitzonderlijk is, dat Naturalis de vis in haar collectie wilde opnemen. Deze week zijn we precies een jaar verder en bij het..


Lees verder 17 december 2022   1 jaar oud
Roderick Bouman

Het plantengeslacht Phyllanthus was een onoverzichtelijke kluwen. Promovendus Roderick Bouman van Naturalis en de Leidse Hortus Botanicus wist die te ontwarren. ..


Lees verder 10 december 2022   1 jaar oud

Archief