Natuurberichten

Pagina 1255 van 1633 - 16321 Resultaten

Hazelmuis

In 2011 hadden de laatste hazelmuizen van Nederland een topjaar in Zuid-Limburg. 2012 lijkt een slecht jaar te zijn. Een natte zomer en weinig vruchten en noten zijn mogelijk de oorzaak. Om de hazelmuis te redden wordt er hard..


Lees verder 29 oktober 2012   12 jaar oud
Nieuwsgierige wezel

Kleine marterachtigen lijken steeds zeldzamer te worden. Uit veldonderzoek door de Werkgroep Kleine Marterachtigen in het Drielandenpark bij Vaals blijkt dat dit gebied geschikt is voor kleine marters...


Lees verder 28 oktober 2012   12 jaar oud
stinkzwam met bosbesuil

Er waren veel paddenstoelen dit najaar en ook de grote stinkzwam was algemeen. Deze paddenstoel blijkt ook te worden gebruikt door vlinders, die trouwens wel meer apart voedsel blijken te nuttigen...


Lees verder 28 oktober 2012   12 jaar oud
bultrug thumbnail

In het Caraïbisch gebied leven 36 verschillende soorten zeezoogdieren. Hun leefgebied staat onder druk door overbevissing, vervuiling en toerisme. Aanvaringen tussen cruiseschepen en walvissen zijn bijvoorbeeld niet..


Lees verder 27 oktober 2012   12 jaar oud
Peperboleet met Vliegenzwam

Is er een geheime relatie tussen de Peperboleet en de Vliegenzwam? Vermoedens zijn er wel, maar harde bewijzen nog niet...


Lees verder 26 oktober 2012   12 jaar oud

De laatste mooie herfstdagen worden sinds een tiental jaar traditioneel opgefleurd door het verschijnen van grote groepen lieveheersbeestjes. De kevers gaan massaal op zoek naar een plekje om binnenshuis te overwinteren. Daarbij..


Lees verder 26 oktober 2012   12 jaar oud
Kolganzenfamilie

Dit seizoen lijken de Kolganzen met weinig jongen te zijn teruggekeerd uit de arctische broedgebieden. Eerste tellingen in Nederland en aangrenzende delen van Duitsland wijzen op een aandeel van vijf tot tien procent eerstejaars..


Lees verder 26 oktober 2012   12 jaar oud
kop rups kleine heivlinder

De kleine heivlinder is een van de zeldzaamste dagvlinders van Nederland en komt alleen voor op het Kootwijkerzand. Om de soort beter te kunnen beschermen onderzoekt De Vlinderstichting momenteel welke eisen de vlinder stelt aan..


Lees verder 25 oktober 2012   12 jaar oud
Nostoc pruniforme

Tijdens een zoektocht naar zwammen nabij het goederenstation van Ieper, stootte een amateurmycoloog op een massa groene, kleverige en doorschijnende bolletjes. Nader onderzoek leidde tot de juiste determinatie: Nostoc pruniforme,..


Lees verder 25 oktober 2012   12 jaar oud
Gestreepte waterroofkever

Oktober is dé maand om het aantal gestreepte waterroofkevers te inventariseren. In de nazomer verpoppen de larven van dit waterorganisme zich namelijk tot hun volwassen stadium. 2012 lijkt een uitzonderlijk goed jaar te zijn voor..


Lees verder 25 oktober 2012   12 jaar oud

Archief