Natuurberichten

Pagina 1250 van 1633 - 16323 Resultaten

Kleinbladige linde of winterlinde

Normaal gesproken verliest de linde zijn bladeren rond half oktober, soms zelfs al in september. Dit jaar zijn er half november op sommige plaatsen nog lindes met bladeren te zien. Dit is relatief laat in vergelijking met..


Lees verder 17 november 2012   12 jaar oud

Sovon en Vogelbescherming slaan jaarlijks de handen ineen om meer informatie over een bepaalde vogelsoort te verzamelen. Het jaar 2013 zal het ‘ Jaar van de patrijs’ worden...


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud
Kruisspin

Van de meer dan 700 soorten spinnen die in ons land voorkomen, is de Kruisspin wellicht de meest bekende. In tegenstelling tot de meerderheid van de soorten laat ze zich over het algemeen gemakkelijk herkennen door de witte..


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud
gele weidemier,wortelbladluis

Sommige mieren doen aan veeteelt. Zo houdt de gele weidemier wortelbladluizen in zijn nest om ze op te eten en te kunnen leven van de honingdauw die deze luizen afscheiden. Aniek Ivens onderzocht hoe een dergelijke samenwerking..


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud
bos

In tegenstelling tot wat krantenberichten en politieke discussies leken de suggereren, is het draagvlak onder de bevolking voor ‘de natuur’ veel minder teruggelopen dan je zou denken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Maar het debat..


Lees verder 15 november 2012   12 jaar oud
Sociale groep konikpaarden

Waar het voorjaar synoniem staat voor nieuw leven, staan we in het najaar stil bij eindigheid en dood. Bladeren sterven af; gras kleurt van fris groen naar oud geel. Treurig? Nee, er is immers geen leven zonder dood. Dat geldt ook..


Lees verder 15 november 2012   12 jaar oud
Zwarte Mees

De laatste dagen komen er steeds meer meldingen binnen van wanhopige natuurliefhebbers: ze voederen de vogels in de tuin en zijn verbaasd van wat hen overkomt bij het strooien van de eerste granen en zaden en het hangen van de..


Lees verder 15 november 2012   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Eenvoudig, milieuvriendelijk en goedkoop de eikenprocessierups bestrijden. Dat komt dichterbij nu onderzoekers van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR, een natuurproduct hebben gevonden waarmee de..


Lees verder 15 november 2012   12 jaar oud

Ook in 2012 zijn de twee exotische blauwtjes, tijgerblauwtje en geraniumblauwtje, gezien in Nederland. Bijna jaarlijks zijn er wel meldingen, maar vestiging is nog niet aan de orde. Waarschijnlijk worden de vlinders ingevoerd met..


Lees verder 15 november 2012   12 jaar oud
Wasplaat uit Smoky Mountains Tennessee

Wasplaten zijn prachtige en kleurrijke paddenstoelen, die vooral rond deze tijd, samen met vaak even kleurrijke knots- en koraalzwammetjes in Nederland in schrale graslanden opduiken. In Noord-Amerika komen ze echter voor in..


Lees verder 14 november 2012   12 jaar oud

Archief