Natuurberichten
Uitgever: FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.Pagina 12 van 56 - 560 Resultaten
Met de import van sierplanten liften onbedoeld ook uitheemse planten, dieren en andere organismen mee. Een aantal daarvan vestigt zich in ons land. Hoe vaak komt dit voor en is dat een probleem voor de natuur?..
De sierteeltketen is een belangrijke introductieroute van uitheemse planten. Verschillende uitheemse sierplanten verwilderen, en vestigen zich in ons land buiten tuinen. Een deel van deze verwilderde sierplanten is (potentieel)..
Vorst en kou: wat doet dat met planten? Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar met flink wat vorstdagen. Bloeiende planten vind je nu nog weinig. Bij FLORON zochten we uit hoe het aantal planten dat in wegbermen..
In het noorden van Brabant ligt op de overgang van de hoge zandgronden naar de lager gelegen kleipolders de zogenaamde Naad van Brabant. Door de grote variatie in bodems, het opkwellende diepe grondwater en het agrarisch gebruik..
FLORON en Tuintelling.nl organiseerden de Eindejaars Plantenjacht voor het zevende jaar op rij. Plantenliefhebbers gingen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 624 wilde of..
Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Tussen Eerste Kerstdag 2020 en 3 januari kun je op zoek naar bloeiende planten en jouw waarnemingen doorgeven aan FLORON. De feestdagen zijn dit jaar anders dan anders door..
Op zaterdag 12 december is de FLORON-dag / KNNV botanische dag. Deze jaarlijkse lezingendag is voor vrijwilligers, beheerders, liefhebbers en geïnteresseerden die zich bezighouden met wilde planten en is dit jaar voor het eerst..
Vrijwilligers van FLORON zijn de afgelopen maanden begonnen om de digitale plantencollectie van Naturalis letterlijk op de kaart te zetten. Op de papieren vellen met gedroogde planten staan de locaties vaak in oude handschriften..
De flora in een veenweidepolder als de Krimpenerwaard is anno nu niet bijzonder rijk aan soorten. De vele hectaren blauwgraslanden, veenmosrietlanden en dotterbloemhooilanden herbergden vroeger veel bijzondere flora. Slechts..
Het rivierengebied heeft een geheel eigen flora. Vooral in de buitendijkse gebieden langs ongestuwde riviertrajecten groeien planten die buiten het rivierengebied zo goed als afwezig zijn. Slikkige oevers vormen een voor het..