Natuurberichten

Pagina 1190 van 1634 - 16336 Resultaten

adder

Jawel: in Vlaanderen komen slangen voor. Drie soorten zelfs: de Ringslang, de Gladde slang en de Adder. Die laatste spreekt zondermeer het meest tot de verbeelding aangezien het de enige gifslang is die hier voorkomt. Maar de..


Lees verder 10 juli 2013   11 jaar oud
Mannetjes levendbarende hagedis, gespietst in dode brem

Tijdens tellingen voor het Meetnet Reptielen op de Tafelbergheide (NH), ontdekten Paul en Loes van der Poel een klapekster die graag levendbarende hagedissen eet. In de winterperiode 2011-2012 vonden zij maar liefst 72 gespietste..


Lees verder 10 juli 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik

Bij de Veerdam, langs de waddenkust van Vlieland, verwacht je geen zoetwaterkreeft te vinden. Vlielander Folkert Janssens dacht dan ook eerst aan een bijzondere zeekreeft. Omdat hij wilde weten wat het precies was, bracht hij de..


Lees verder 9 juli 2013   11 jaar oud
Panurus biarmicus. Baardman

Rietland is de hele zomer door een eldorado voor vogels, zoveel voedsel is er te vinden. Een bijzondere rietvogel is het baardmannetje. Hiervan zijn de jonge vogels inmiddels uitgevlogen. De jonge vogels zien er heel anders uit..


Lees verder 9 juli 2013   11 jaar oud
Mogelijke doodgereden wolf, Noordoostpoder, 5 juli 2013

In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 juli werd bij Luttelgeest in de Noordoostpolder een sterk op een wolf gelijkend dier doodgereden. Dit zou zeer bijzonder zijn, want dan gaat het om de eerste vondst na circa 150 jaar..


Lees verder 8 juli 2013   11 jaar oud

Voor veel mensen is vakantie de tijd om achter vlinders aan te gaan. Vooral in Zuid-Europa, waar de temperatuur vaak hoger ligt en de zon vaker schijnt zijn er erg veel vlinders. Niet alleen veel meer soorten, maar ook meer..


Lees verder 8 juli 2013   11 jaar oud
Mol

De afgelopen maand werden overal in Vlaanderen dode Mollen gemeld. Meestal één, soms meerdere dieren. Soms met, maar meestal zonder zichtbare verwondingen. Wat is de oorzaak van deze massale mollensterfte? Heerst er een vreemde..


Lees verder 8 juli 2013   11 jaar oud
Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Boerenwormkruid bloeit laat dit jaar. De eerste waarnemingen komen nu binnen bij De Natuurkalender; naar verwachting zal de helft van de eerste bloeiwaarnemingen rond 17 juli gedaan zijn. Dit is bijna twee weken later dan..


Lees verder 8 juli 2013   11 jaar oud
Het vrouwtje op het nest voor de webcam, juli 2013.

Vanaf vrijdag 5 juli 2013 is er een nest van de zeldzame en op de grond broedende roofvogel, de Grauwe Kiekendief, via een webcam op internet te volgen. Iedereen kan dan zien hoe Grauwe Kiekendieven hun jongen grootbrengen. Niet..


Lees verder 7 juli 2013   11 jaar oud
Opmerkelijk veel waarnemingen van Harnasmannetjes in de eerste helft van 2013.

Waar denk jij aan bij het woord “Harnasmannetje”? Wellicht een stevige kever of een gepantserde hagedis? Dan heb je het mis. Het Harnasmannetje is een kleine maar bijzonder fraaie vissoort die op onze kust aanwezig is. In..


Lees verder 7 juli 2013   11 jaar oud

Archief