Mogelijke doodgereden wolf, Noordoostpoder, 5 juli 2013

Onderzoek aan doodgereden mogelijke wolf

ARK Rewilding Nederland
8-JUL-2013 - In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 juli werd bij Luttelgeest in de Noordoostpolder een sterk op een wolf gelijkend dier doodgereden. Dit zou zeer bijzonder zijn, want dan gaat het om de eerste vondst na circa 150 jaar afwezigheid. Door een goede actie van de vinder, de Dierenambulance en de gemeente, kon vrijdag 5 juli op dit dier sectie worden verricht.

Bericht uitgegeven door Alterra, Naturalis, RIVM, CVI, DWHC en wolveninnederland.nl [land] op [publicatiedatum]

In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 juli werd bij Luttelgeest in de Noordoostpolder een sterk op een wolf gelijkend dier doodgereden. Dit zou zeer bijzonder zijn, want dan gaat het om de eerste vondst na circa 150 jaar afwezigheid. Door een goede actie van de vinder, de Dierenambulance en de gemeente, kon vrijdag 5 juli op dit dier sectie worden verricht.

Dit gebeurde te Utrecht bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht. Naast deskundigen van het DWHC waren experts van Alterra en van Naturalis Biodiversity Center bij het onderzoek aanwezig. Ook werden monsters voor nadere analyse verzameld voor het RIVM en het CVI. Uit de sectie kwam naar voren dat het gaat om een vrouwelijk dier in een goede gezondheidstoestand. Duidelijk was te zien dat het dier een harde en dodelijke klap had opgelopen, waarschijnlijk bij de aanrijding. Het dier had alle typische kenmerken van een Europese wolf (zie foto). In het dier bleek geen chip aanwezig, wat de kans verkleint dat het een gehouden herkomst of een zogenaamde wolfshond betreft.

De doodgereden vermoedelijke wolf (foto: WolveninNederland.nl)

In de maag van het dier bleken onder andere de resten van een jonge bever te zitten en ook in de darmen waren resten van prooidieren aanwezig. Deze worden nader geanalyseerd, net als het verzamelde DNA. Dit laatste wordt gedaan in samenwerking met een Duits instituut dat beschikt over een uitgebreide DNA-databank van Europese wolven. We weten dan niet alleen of het echt om een wolf gaat, maar ook of we te maken hebben met een dier uit de Duits-Poolse populatie of elders vandaan. Als het een Duitse wolvin betreft, dan is wellicht zelfs te achterhalen uit welk roedel ze stamt. De uitslag zal zeker enkele weken op zich laten wachten.

Inmiddels is het dier bij Naturalis in Leiden voor verder morfologisch onderzoek. Aansluitend krijgt het dier een plek in de rijkscollectie. Op dit moment werken alle partijen in opdracht van EZ, IPO en Faunafonds aan een wolvenplan voor Nederland, dat ons moet voorbereiden op de komst van de wolf. De feiten halen ons dus in. Op de site www.wolveninnederland.nl staat meer informatie over wolven en de stand van zaken in het buitenland.

Bron en foto: WolveninNederland.nl