pijlstaart

Natuurjournaal 3 januari 2025

Nature Today
3-JAN-2025 - Grondelende pijlstaarten en waarom steken vogels hun kop tussen hun veren?

De pijlstaart behoort tot de eenden en is een echte trekvogel. Vanuit zijn broedgebieden in voornamelijk Finland trekt hij in het najaar ver naar het zuiden, zelfs tot aan de evenaar. De pijlstaart is in ons land het hele jaar te zien, maar als broedvogel is hij uiterst schaars. Buiten het broedseizoen, in de winter, kan je de pijlstaart waarnemen in het Waddengebied en het deltagebied in Zuid-Holland en Zeeland. Met zijn lange nek kan hij dieper 'grondelen' dan andere watervogels. Met zijn slanke snavel zoekt hij vooral plantenzaden, maar hij eet ook insecten en kleine visjes.

Wilde eenden steken hun kop tussen hun veren als het koud is

Een vogel heeft een lichaamstemperatuur van ongeveer veertig graden. In de winter ligt onderkoeling altijd op de loer. Om de temperatuur op peil te houden, moeten vogels meer eten en zo efficiënt mogelijk met energie omgaan. Het verenkleed isoleert goed en dat beperkt het warmteverlies. Door hun veren op te zetten, houden ze zoveel mogelijk lucht en warmte vast. De snavel, ogen en neusgaten zijn kaal en niet geïsoleerd. Door de kop tussen de veren te stoppen profiteert de vogel van de isolerende werking van het verenkleed en door zo 'rond' mogelijk te zijn, beperkt hij zijn energieverlies. Maar daarvoor betaalt de vogel soms wel een prijs: met de kop tussen de veren hoort hij een naderend roofdier minder goed.

Nature Today Masterclass

Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Luuk Vermeer, Saxifraga