Natuurberichten

Pagina 1151 van 1642 - 16411 Resultaten

Baardvleermuis

Tijdens het onderzoek van de Oost-Vlaamse Vleermuizenwergroep van Natuurpunt is afgelopen zomer een kolonie van zo'n 12 Baardvleermuizen ontdekt op de zolder van één van de koetshuizen van het kasteelpark van Berlare...


Lees verder 6 januari 2014   11 jaar oud

De gevlekte witsnuitlibel is opgenomen op de Habitatrichtlijn en geniet Europese bescherming. De soort komt in Nederland vooral voor in laagveengebieden, maar heeft ook (vaak kleine) populaties op de zandgronden. In Venrode in..


Lees verder 6 januari 2014   11 jaar oud
Beukennoten

Met de eerste bloeiwaarnemingen van hazelaar, speenkruid, fluitenkruid en sneeuwklokje die bij De Natuurkalender binnen zijn gekomen, lijkt de voorlente van 2014 al van start gegaan te zijn. De gemiddelde temperatuur van de..


Lees verder 5 januari 2014   11 jaar oud
Harnasmannetje

2013 is wat de mariene waarnemingen betreft weer een bijzonder jaar geworden. Diverse nieuwe soorten, zoals de Zebrazeespin, zijn aan onze mariene biodiversiteitlijst toegevoegd. Maar ook vele normaal hier voorkomende soorten..


Lees verder 5 januari 2014   11 jaar oud
Rond vier historische molens in het Land van Heusden en Altena komen ‘voedselveldjes’, kruidenranden, lage bessenstruiken en hoogstambomen

In dit Jaar van de Patrijs zijn in acht Brabantse regio’s initiatieven genomen om een ommekeer teweeg te brengen in de teruggang van de akkervogel. Het aantal patrijzen is in Nederland namelijk met 95 procent gedaald ten opzichte..


Lees verder 3 januari 2014   11 jaar oud
Subulina striatella

In de Plantentuin van Meise hebben studenten van de Universiteit Antwerpen een tropische slak gevonden. Het gaat om de Subulinidae spec., een kleine, geelkleurige West-Afrikaanse landslak die nooit eerder in België waargenomen..


Lees verder 3 januari 2014   11 jaar oud
Toendrarietganzen op een akker in de de veenkoloniën. Een typisch beeld

Van alle ganzensoorten die in Nederland overwinteren, is de toendrarietgans misschien wel de minst bekende soort. Maakt onbekend ook onbemind? Of komt het doordat deze soort vooral op grauwe, uitgestrekte akkers voorkomt? In..


Lees verder 3 januari 2014   11 jaar oud
wit bosvogeltje gadget

Het jaar 2013 is ten einde, wat vaak resulteert in lijstjes. Lijstjes om de hoogtepunten van het afgelopen jaar te rangschikken. Zo ook met inheemse orchideeën. Hoe gaat het met de bosvogeltjes, schroeforchissen en de..


Lees verder 2 januari 2014   11 jaar oud
honingbijen overwinteren als kolonie door zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden

We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest. Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk..


Lees verder 2 januari 2014   11 jaar oud

Het is tot nu toe een milde zachte winter. Uiteraard is het pas januari, maar tot nu toe is er maar weinig nachtvorst geweest. Dat betekent dat de atalanta’s die hier zijn gebleven het nog hebben overleefd. Redden ze het?..


Lees verder 2 januari 2014   11 jaar oud

Archief