Natuurberichten
Pagina 1123 van 1642 - 16417 Resultaten
Zwart gekleurde Schotse Hooglanders lijken tegenwoordig een bijzonder verschijnsel, de roodbruine dieren zien we veel vaker en algemeen wordt dit als de standaard beschouwd. Toch was dit niet altijd het geval, tot ongeveer 1840..
Nederlanders maken zich zorgen over de veranderingen in het Nederlandse landschap, zoals de toenemende bebouwing en de achteruitgang van de weidevogels. Maar zij zien de boeren niet als grote boosdoeners. Zij leggen de..
Uit waarnemingen van De Natuurkalender blijkt dat de ontwikkeling van planten nog steeds bijna een maand vroeger is dan normaal. Ook met vorig jaar is het verschil een maand. De Groenindex die met satellieten wordt bepaald..
Er zit zowel een mannetjes- als een vrouwtjesotter in de Nieuwkoopse Plassen. Dit blijkt uit onderzoek dat door Onderzoeksinstituut Alterra is uitgevoerd. Boswachter John Pietersen is dolenthousiast: “Dit geeft aan dat de otter..
Veel waarnemers en vogelwerkgroepen registreren jaarlijks de fenologie, terugkeer, van zomervogels. Voorheen zagen veel mensen op Koninginnedag de eerste Gierzwaluw. De soort is ook de ultieme soort die het zomergevoel weergeeft...
De grote vos is al enige tijd verdwenen in Nederland. De laatste tijd echter worden er steeds meer gezien. Dit voorjaar zijn er, mede dankzij het goede weer, al op tientallen plekken grote vossen gezien. Zijn het blijvertjes?..
Jaarlijks worden tienduizenden euro’s geïnvesteerd in de plaatsing van wildspiegels, maar nog geen enkel onderzoek heeft aantoonbaar bewijs geleverd van de effectiviteit ervan. Wildspiegels zijn kleine spiegeltjes op ooghoogte van..
Tussen half april en half mei bloeit het koolzaad in de Groninger kleigebieden. In het mooiste geel dat de landbouw heeft voortgebracht, verschijnen de laatste jaren meer en meer blauwe vlekken: koolzaad blijkt een belangrijk..
Voor de tweede keer in een maand tijd werd er een dode hondshaai op het strand van Texel gevonden. Deze keer vond Ecomare-medewerker Pierre Bonnet er een bij strandpaal 8, op het zuidelijke deel van Texel. De hondshaai die vorige..
In het voorjaar staan bomen te popelen om uit te lopen. De levenssappen kruipen vanuit de wortels omhoog naar de twijgjes waaraan de blaadjes moeten verschijnen. Maar wat als de stam is afgezaagd en de wortels leven nog? Ook dan..