Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 10 van 46 - 460 Resultaten
Strandvlooien zijn springende kreeftjes met een cruciale rol binnen de natuur op het strand. Ze geven ons ook inzicht in de impact van menselijke activiteiten. Onderzoek in het kader van 'Het Groene Strand' laat het verband zien..
Begin februari 2022 werd in een bodemmonster uit het Noordzeekanaal een slakje ontdekt dat niet tot de inheemse Nederlandse fauna behoort. Onderzoek naar de exacte identiteit van dit 'Stippellijn-tandslakje' loopt nog; de meest..
Op scheepsrompen vestigen zich veel organismen. Zo'n ‘baard’ verhoogt de weerstand en daarmee het brandstofverbruik. Rond 1960 kwamen aangroeiwerende coatings met tributyltin (TBT) in gebruik. Daardoor nam de Purperslak sterk in..
Afgelopen maandag was het Valentijnsdag. Een prachtige dag voor de liefde én de commercie. Twee dagen erna kwam er bij Stichting ANEMOON een onverwacht mailtje binnen met de vraag: 'Bestaan er eigenlijk valentijnsschelpen?' ..
Voor wie wil vastleggen wat ze deden, zagen of aantroffen, is ooit het Guinness Book of Records opgericht. Wie heeft de grootste, langste, zwaarste, mooiste, meeste? Uitzonderlijke vondsten leidden half januari tot een..
Het recente massale aanspoelen van de Halfgeknotte strandschelp bij Hoek van Holland was aanleiding het voorkomen van deze belangrijke soort te analyseren. Monitoring van aangespoelde exemplaren laat goed zien hoe onze kustnabije..
Een slak gaat zelden 'als een raket'. Toch bereikten vier verschillende soorten landslakken met een raketvormig huisje onze Waddeneilanden. Hoe deden ze dat en zijn ze daar nog steeds? En wat maakt deze raketdragers tot zo'n..
Nederland zit weer gekluisterd aan huis in een lockdown. Thuis werken, kinderen thuis, alles dicht. Verre van fijn. Maar de meesten van ons hébben tenminste een huis. Dat kunnen niet alle dieren zeggen, al is er één zeer voor de..
De afgelopen 45 jaar zag je van de 'scheermessen' vrijwel alleen nog Amerikaanse zwaardschedes op het strand. Vóór de invasie van deze exoot leefden er voor onze kust meerdere inheemse soorten. Waarnemers die het aanspoelsel..
Dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod vanwege de overbelaste zorg. Meningen daarover verschillen van 'hoort erbij', 'traditie' tot 'moet verboden worden'. Geen vuurwerk dus. Althans, niet boven water. Onder de zeespiegel is het nog..