Natuurberichten

Uitgever: Universiteit Leiden

Pagina 1 van 2 - 11 Resultaten

Aardhommelgroep

Nederland verliest plantensoorten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Milieuwetenschapper Kaixuan Pan toont dat aan na een analyse van 87 jaar aan metingen van meer dan 365.000 locaties. Het nieuws is verontrustend..


Lees verder 23 april 2024   7 mnd oud
Twee alpenwatersalamander mannetjes omringen een vrouwtje en proberen haar in het water te verleiden tijdens de paartijd.

Leidse biologiestudenten hebben de herkomst van exotische Alpenwatersalamanders bepaald. Een speciale DNA-techniek toont aan dat deze dieren uit verschillende uithoeken van Europa afkomstig zijn. Sterker nog: het gaat..


Lees verder 2 augustus 2023   1 jaar oud
Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   1 jaar oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   1 jaar oud
Europese Boomkikker (Hyla arborea) (VOOR EENMALIG GEBRUIK)

Leidse biologiestudenten hebben in de Nederlandse kustduinen twee boomkikkersoorten ontdekt die daar van nature niet voorkomen. Een speciale DNA-techniek onthulde deze soorten, die mogelijk schade toebrengen aan de natuur...


Lees verder 1 december 2022   1 jaar oud

Waarom groeien sommige planten uit tot flinke struiken of enorme bomen, terwijl andere klein blijven en nooit verhouten? Dit is een evolutionaire puzzel die Charles Darwin meer dan 160 jaar geleden al voor een raadsel stelde. Nu..


Lees verder 10 september 2022   2 jaar oud
Latex handschoen waarin baars gevangen was geraakt in Leidse grachten

Corona-afval doodt dieren over de hele wereld. De mondmaskers en handschoentjes die ons moeten beschermen, zijn juist gevaarlijk voor de dieren om ons heen. Leidse biologen willen weten hoe groot het probleem precies is. De..


Lees verder 27 maart 2021   3 jaar oud
Een mannetjes balkankamsalamander lead

Natuurlijke selectie zorgt er normaal gesproken voor dat dodelijke mutaties in het DNA zoveel mogelijk verwijderd worden. Toch gaat er in de natuur af en toe wel eens wat fout. Watersalamanders van het geslacht Triturus (de kam-..


Lees verder 20 maart 2021   3 jaar oud
Viool met onderdelen van ebbenhout.

Vanwege verregaande ontbossing is al het ebbenhout uit Madagaskar sinds 2013 wettelijk beschermd. Ebben, een tropische hardhoutsoort, is uiterst kostbaar. Het wordt veel gebruikt in onderdelen van akoestische snaarinstrumenten...


Lees verder 7 november 2020   4 jaar oud
T. rex Trix in Naturalis

Het soort vraag dat musea stellen over voorwerpen in hun collectie heeft invloed op de gesprekken tussen ouders en kinderen. Onderzoekers van de Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center bestudeerden hoe vragen..


Lees verder 15 juli 2020   4 jaar oud

Archief