Natuurberichten

Dossier: Stikstof

Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.

Pagina 23 van 29 - 288 Resultaten

alleen gebruik OBN

Oude droge heiden die lange tijd niet geplagd zijn, hebben een bijzondere natuurwaarde ontwikkeld, blijkt uit OBN-onderzoek. Waar wel geplagd is om stikstof af te voeren, werken de negatieve effecten daarvan bovendien lang door...


Lees verder 24 november 2020   3 jaar oud
Schelpgruis voor bodemverbetering

Deze maand is ruim duizend ton schelpgruis met een helikopter verstrooid over het bos- en heidegebied bij de Ginkel in gemeente Ede. De kalk uit het schelpgruis maakt de bodem minder zuur. Daar hebben bijvoorbeeld eikenbomen en..


Lees verder 24 november 2020   3 jaar oud
RAVON dag 1044px

Op zaterdag 14 november vindt de 2020-editie van de RAVON-dag plaats: het jaarlijkse evenement voor vrijwilligers, onderzoekers en geïnteresseerden die zich bezighouden met reptielen, vissen en amfibieën. Ook dit jaar is er weer..


Lees verder 11 november 2020   4 jaar oud
Bodemonderzoek Harm Smeenge (Bosgroepen)

Hoe heeft het landschap van Noordoost-Twente zich de afgelopen 15.000 jaar ontwikkeld? En hoe kan die kennis ons helpen bij actuele uitdagingen in dit gebied, en elders in ons land? Harm Smeenge promoveerde op dit vraagstuk met..


Lees verder 10 november 2020   4 jaar oud

Nederlandse golfclubs zijn al enkele jaren bezig met het verhogen van biodiversiteit op hun golfbanen. Door een gericht maaibeleid wordt de bodem verschraald. Een recente paddenstoeleninventarisatie leverde onder meer zes soorten..


Lees verder 4 november 2020   4 jaar oud
akker - primair

Eerder deze week maakte de Europese Commissie bekend dat de staat van natuur in Europa een nieuw dieptepunt heeft bereikt, en eerder dit jaar liet de artikel 17-rapportage van N2000 vergelijkbare resultaten zien. We weten dit al..


Lees verder 22 oktober 2020   4 jaar oud
Groote Heide, Noord-Brabant. Niet-geplagde heide

Plaggen is geen geschikte maatregel voor herstel van droge heide bij een hoge stikstofdepositie. Voor vegetaties waar maatregelen tekortschieten moet veel sterker worden ingezet op verlaging van stikstofdepositie. Dat zorgt voor..


Lees verder 10 oktober 2020   4 jaar oud
Ooijpolder landschap

Uit de zojuist verschenen Balans van de Leefomgeving blijkt dat het nog steeds niet goed gaat met onze leefomgeving en dat de opgaven op het vlak van o.a. klimaat, natuur, grondstoffengebruik en woonomgeving alleen urgenter..


Lees verder 9 september 2020   4 jaar oud
Mycoflora en steenmeel

Het belang van mycoflora (schimmels) in de natuur is enorm. Ze vervullen allerlei rollen in onze ecosystemen en zijn cruciaal voor de weerbaarheid van hogere organismen. Door verzurende stikstofdepositie zien we echter een..


Lees verder 18 augustus 2020   4 jaar oud
watermonster  nemen

Deze zomerweken reist onderzoeker Sven Teurlincx van het NIOO het hele land door voor ‘watermonsters’. Die neemt hij mee naar het lab. Hoe staan onze grachten, sloten en plassen ervoor? En wie zijn die paar duizend andere mensen..


Lees verder 9 augustus 2020   4 jaar oud

Archief