Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 10 van 23 - 229 Resultaten

gele hommelroofvlieg kijkt uit over insectentuin - eenmalig gebruik

“Zie je een ooievaar langs de snelweg, dan weet je dat het nabijgelegen gebied duurzaam wordt onderhouden. Een ooievaar landt waar kikkers zijn. En die zijn er alleen als er eten is, zoals muggen, vliegjes, motjes, libellen. De..


Lees verder 1 februari 2021   3 jaar oud
Bloemrijkdom op een begraasde dijk in Zeeland

De Hollandse dijken staan van oudsher bekend om hun waarde voor onder andere vaatplanten en paddenstoelen. Het project ‘Rijke Dijken van de Delta’ wijst uit dat sommige dijken ook veel te bieden hebben op het gebied van insecten,..


Lees verder 23 januari 2021   3 jaar oud
bloemrijk grasland - primair

In Nederland liggen tienduizenden hectares grasland die voor flora en fauna beheerd worden. In het project 'Weide Hommelrijk' hebben we gekeken naar de hommelrijkdom in Nederlandse graslanden en geprobeerd inzicht te krijgen in..


Lees verder 7 januari 2021   3 jaar oud
metselbij op bloesem

De provincie Utrecht houdt op woensdag 25 november het Bijensymposium. Wil je weten hoe het gaat met de wilde bij in provincie Utrecht en wat je kunt doen om de wilde bij een handje te helpen? Meld je dan aan voor het digitale..


Lees verder 17 november 2020   4 jaar oud
Klokjeswespbij, vrouwtje

De bloemrijke graslanden van Zuid-Limburg herbergen een gigantische diversiteit aan planten en dieren. Dit werd weer eens benadrukt door de vondst van twee nieuwe bijensoorten voor Nederland in 2019 en 2020: de composietwespbij en..


Lees verder 19 oktober 2020   4 jaar oud
Ranonkelbij (vrouwtje)

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. In Overijssel is dat, helaas, niet anders. In de overtuiging het tij te keren, is daarom de Bijenbeweging Overijssel opgezet. De Bijenbeweging zet zich in om Overijssel weer een plek te..


Lees verder 5 oktober 2020   4 jaar oud
Viltvlekzandbij - primair

Binnenkort beslist de Europese Unie over een nieuwe richtlijn gewasbeschermingsmiddelen. Deze is sterk afgezwakt vergeleken met het oude voorstel, heeft vrijwel uitsluitend betrekking op honingbijen en gaat uit van een gebrekkige..


Lees verder 3 oktober 2020   4 jaar oud
Vierbandgroefbij in nest in stierenkuil

En weer duikt een zeer zeldzame bij op in stierenkuilen in de natuurlijk begraasde uiterwaarden bij Nijmegen. Ditmaal eentje met een voor groefbijen indrukwekkend formaat: ruim anderhalve centimeter. De vierbandgroefbij is vanuit..


Lees verder 13 september 2020   4 jaar oud
Bijenkast varroa provinciehuis Noord-Brabant eenmalig gebruik

Bij het Brabantse provinciehuis in ’s-Hertogenbosch is een speciale bijenkast geplaatst. Niet alleen is deze kast volgestopt met allerlei meetapparatuur, ook wordt zij bevolkt door honingbijen die de Varroa-mijt bij kop en kont,..


Lees verder 7 september 2020   4 jaar oud
Fanatieke stier in zijn kuil EENMALIG GEBRUIK

Voor het eerst is de uiterst zeldzame schubhaarkegelbij waargenomen in stierenkuilen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Zij is een parasiet op het eveneens zeldzame zilveren fluitje, een behangersbij. Ook die nestelt voor het eerst in..


Lees verder 2 augustus 2020   4 jaar oud

Archief