Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 19 van 23 - 228 Resultaten

kleurkeur - primair

De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur hebben in 2019 Kleurkeur ontwikkeld. Kleurkeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Dankzij Kleurkeur kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een..


Lees verder 22 juli 2019   5 jaar oud
bloemrijke berm epr onderzoek

Niemand kan meer om de eikenprocessierups heen; hij wordt dan ook actief bestreden. Alle bestrijdingsmiddelen hebben echter hun beperkingen en lossen waarschijnlijk op lange termijn het probleem niet op. De Vlinderstichting..


Lees verder 12 juli 2019   5 jaar oud

Na de onweersbuien van de afgelopen dagen is de kans groot dat er weer boleten gaan verschijnen, net als het afgelopen jaar. We zijn erg benieuwd of we in 2019 weer spectaculaire vondsten gaan doen. In 2018 hebben we met hulp van..


Lees verder 12 juni 2019   5 jaar oud
Bosrietzanger cc - by - nc

Wanneer in het oosten de eerste paarse gloed aan de hemel verschijnt om een ochtend in juni aan te kondigen, klinkt vanuit een ruigte met brandnetels en bramen een eindeloze serie van vogelimitaties: een zingende bosrietzanger! De..


Lees verder 7 juni 2019   5 jaar oud
Harlekijn

Drie grote groeiplaatsen van de orchidee Harlekijn in Zuidwest-Nederland lieten dit jaar een heel verschillende ontwikkeling zien. Dit heeft alles te maken met het verloop van de grondwaterstand. Extreme omstandigheden, zoals..


Lees verder 4 juni 2019   5 jaar oud
Veldsalie

De zomer van 2018 staat te boek als extreem warm en droog en ook 2019 laat een bovengemiddeld droge start zien. De gevolgen van deze langdurige droogte zijn nu goed zichtbaar in de vegetatie. Op plekken waar grassen bovengronds..


Lees verder 7 mei 2019   5 jaar oud
platte egel

Onlangs heeft de Zoogdiervereniging 2019 uitgeroepen tot het Jaar van de Egel. Precies tien jaar geleden, tijdens het Jaar van de Egel 2009, werden de zogenaamde E(gel)-teams opgericht: forenzen die regelmatig hetzelfde traject..


Lees verder 18 april 2019   5 jaar oud

De Voorjaarskluifzwam is in het westen van ons land een zeldzame verschijning. In Noord-Holland komt ze boven het Noordzeekanaal sinds mensenheugenis alleen voor onder de Grove dennen van de Eeuwigelaan in Bergen (NH). Daar is nu..


Lees verder 3 april 2019   5 jaar oud
Berm in Rotterdam

Bloemrijke bermen met inheemse planten spelen een belangrijke rol in het behoud en de bescherming van insecten. De vraag naar bermen met gebiedseigen bloemrijke plantensoorten neemt enorm toe in Nederland. Wat is hiervoor nodig en..


Lees verder 26 maart 2019   5 jaar oud
Egel

Het jaar 2019 is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel! Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doet de Egelwerkgroep van de Zoogdiervereniging er dit jaar alles aan om de egel in het zonnetje te..


Lees verder 15 maart 2019   5 jaar oud

Archief