Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 66 van 70 - 697 Resultaten
De landelijke themadag van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 november 2009 in Nijmegen. De dag staat in het teken van exoten en de gloednieuwe atlas ‘De amfibieën..
Minister Verburg gaat de handel en het bezit van de drie exotische eekhoornsoorten grijze eekhoorn, Pallas’ eekhoorn en Amerikaanse voseekhoorn verbieden. Deze drie eekhoorns kunnen een bedreiging vormen voor de inheemse rode..
Op de kribben in het Pannerdens kanaal leven enorme hoeveelheden exotische grondels. Op een kort traject van 5 meter werden er onlangs maar liefst minstens 23 geteld. In de meeste gevallen bleek het om de kesslersgrondel te gaan...
De Amerikaanse venusschelp hoort niet thuis op de Nederlandse kust. Toch wordt deze grote exotische schelp steeds vaker op ondiepe plaatsen in de Oosterschelde aangetroffen. Het worden er niet alleen steeds meer maar er worden ook..
Dit is de tijd dat het platteland, zeker op de zandgronden, gedomineerd wordt door maïs. Ongetwijfeld hebt u zich er ook wel eens over verwonderd dat maïsakkers tot ver in het seizoen zo’n lege indruk maken, om dan in heel korte..
De Amerikaanse brulkikker is in de jaren zeventig en tachtig veel verkocht door tuincentra voor het houden in tuinvijvers. Omdat ze niet geschikt bleken vanwege hun vraatzucht en oorverdovende gekwaak zijn ze in grote aantallen..
De bruine plooislak was tot het begin van dit millennium een onregelmatig voorkomende soort in de Nederlandse kustwateren. Met de recente opkomst van de Aziatische slingerzakpijp, waar deze zeenaaktslak een grote voorkeur voor..
Bent u in Friesland en ziet u een kangoeroe door het landschap springen, twijfelt u dan niet aan uw geestelijke gezondheid! U bent niet overspannen en er mankeert ook niets aan uw ogen. Na ontsnapping bij zijn baasjes in..
De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft in het Westland twee uitvlieggaten en twee levende larven van de Oost-Aziatische boktor aangetroffen. Om te voorkomen dat de boktor zich op den duur in het gebied vestigt, heeft het..
Planten die veel worden aangeplant hebben ook een grotere kans om in de Nederlandse natuur te verwilderen. Eén van de soorten die daar net aan begint is de buxuskamperfoelie. Een eerste kennismaking… ..