Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 66 van 72 - 711 Resultaten

Amerikaanse ribkwal

Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..


Lees verder 9 juli 2010   14 jaar oud
Waterteunisbloem

Het zijn taaie rakkers die Zuid-Amerikanen. Offensief en standvastig. Maar als we in de tegenaanval gaan, of - beter nog - ze voorblijven, blijken ze toch best uit te schakelen. Om die missie te blijven volbrengen moeten we ze wel..


Lees verder 8 juli 2010   14 jaar oud

Het WK voetbal is in volle gang. Duizenden Nederlanders zijn afgereisd naar Zuid-Afrika om daar de wedstrijden te bezoeken. Naast het voetbal heeft Zuid-Afrika echter nog veel meer te bieden. Zoals een zeer grote diversiteit aan..


Lees verder 17 juni 2010   14 jaar oud
Grote waternavel. Fotograaf onbekend. Foto komt van Wikipedia en mag vrij en ongelimiteerd gebruikt worden.

Klimaatverandering zet exotische planten aan tot het uitbreiden van hun leefgebied en verhoogt zo de kans op ‘woekersoorten’. Of deze planten van een ander continent of gewoon van hetzelfde afkomstig zijn, maakt niet uit. Zulke..


Lees verder 16 juni 2010   14 jaar oud
Azoren goudvink

Elk jaar bekijkt BirdLife International, de internationale koepelorganisatie van Vogelbescherming Nederland, hoe het met alle vogels gaat. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat bijna een vijfde van de 10.027 vogelsoorten is..


Lees verder 28 mei 2010   14 jaar oud
marmergrondel

Voor het derde jaar op rij zijn er hoogzwangere vrouwtjes van de exotische marmergrondel aangetroffen in de Grensmaas. Medewerkers van RAVON deden deze waarneming tijdens de actieve monitoring in opdracht van Rijkswaterstaat. De..


Lees verder 20 mei 2010   14 jaar oud
Donaubrasem

De afgelopen week hebben medewerkers van Stichting RAVON en Natuurbalans een Donaubrasem gevangen in de Zandmaas. Dit is de eerste keer dat deze vissoort in de Maas is aangetroffen. Het betrof een volwassen exemplaar van maar..


Lees verder 2 mei 2010   14 jaar oud
wallaby (uitsnede)

Voor het eerst is in Nederland een groep in het wild levende wallabies gezien met jong. Dit zou het begin kunnen zijn van een populatie in het wild levende wallabies. Eerder werden al wel volwassen dieren in het wild gezien, waar..


Lees verder 27 april 2010   14 jaar oud
Gewone flamingo GNU-licentie voor vrije documentatie,

Twee stagiaires van boswachter Jan de Roon zagen een groep flamingo’s tijdens hun werk op Scheelhoek. Zij waren daar vogels aan het inventariseren, maar hadden deze knalroze flamingo’s niet verwacht...


Lees verder 25 maart 2010   15 jaar oud
Grote waternavel overzicht

Een maand geleden alweer waagden de eerste schaatsers zich op natuurijs. Dat er nu op die plaatsen nog steeds een ijsvloertje ligt is – afgezet tegen de laatste jaren – uitzonderlijk. Niet iedereen is daar blij mee. Ook onder de..


Lees verder 18 januari 2010   15 jaar oud

Archief